Na enkele maanden geen nieuwe restaurants te hebben toegevoegd aan de Michelingids, hebben de inspecteurs van Michelin Nederland voor juni 2024 maar liefst twaalf restaurants opgenomen in de Nederlandse versie van de bekende gids. Deze nieuwe restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelin Gids en zijn makkelijk te herkennen aan het ‘Nieuw’-symbool. Of deze restaurants ook een Michelinster, een groene ster of een Bib Gourmand krijgen wordt tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie, die dit jaar plaatsvindt op 7 oktober in Maastricht, onthuld.
De volgende restaurants zijn toegevoegd aan de gids:
Alba, Amsterdam
“Alba heeft een artistieke vibe, of het nu de funky muziek betreft of de opvallende kleurstelling. Buiten wacht een zeer ruim terras op u. Affiches aan de muren maken duidelijk dat men hier een voorliefde heeft voor natuurwijnen, waarvan een mooie selectie eveneens per glas te verkrijgen is. De keuken is al even trendy als eerlijk. Denk aan een Grieks-Nederlands geïnspireerde creatie rond sappige gravlax van gerookte forel, zilte foreleitjes en de smeuïgheid van mierikswortel om onder meer crème crue pep te geven. Het keuzemenu staat bol van straffe smaken en slimme associaties. De gerechten uit het menu kunnen trouwens ook à la carte genomen worden. Bij Alba komt u ongedwongen smullen”, aldus Michelin.
Bleue Bar Bistro, Breda
“Ietwat verborgen op de Grote Markt van Breda vindt u deze groen getinte bistro, waar een zekere Parijse vibe hangt. De lange bar met faience tegeltjes en open keuken met groene lambrisering bekoren. De kaart ligt in de lijn van de verwachtingen: Franse bistrokost met hier en daar een frisse update. Zo gaat de chef kumquat verwerken in de intense jus de canard bij gebakken eendenborst en compote van sinaas, zonder te raken aan de typische smaken. Of wat dacht u van een pâté en croûte fait maison als voorgerecht, gevolgd door een rijke vol-au-vent en een klassieke madeleine als dessert? Rijke smaken verzekerd! En dat allemaal in een verleidelijke kaart waaruit u zelf uw menu kunt samenstellen.”
Café Visscher, Leiden
“Noem het ‘café’ van Arie Visscher gerust een luxebrasserie, waarin materialen als rood velours, marmer en koper een bijzonder warme sfeer creëren. De zaak is heel de dag open, vanaf elf uur, en is ideaal voor zowel lunch, diner als enkele bites aan de bar. Chef Visscher gaat vooral de Franse toer op, zoals steak tartaar die op smaak wordt gebracht met gerookte paling of nog zeebaars met een goed beboterde aardappelmousseline en artisjok. Al pakt hij evengoed uit met een meer up-to-date creatie rond spitskool. De Rotterdammer werkt enkel met een kaart en tekent voor een no-nonsense keuken die mooi afgemeten is. De wereldse wijnselectie, met een mooi aanbod per glas, maakt het plaatje compleet.”
De Wilg, De Mortel
“De lage kapstokjes en de balletstang herinneren eraan dat u in een voormalige basisschool en balletzaal tafelt. Het gebouw is omgetoverd tot een warme en toegankelijke plek, waar niets meer moet en alles mag. Boy van Gerwen verliest zich niet in complexiteit en verleidt bijvoorbeeld met de frisse aardsheid van een tartaar van rode biet, de uitbundigheid van gekonfijte eendenbout met een krachtige kalfsjus met morilles, maar ook met de kruidigheid van een linzendahl met kerrie. De bouillabaisse is een van de klassiekers van het huis. Wie liever geen vis of vlees wil eten, vindt zowel op de kaart als in het verrassingsmenu aangepaste opties. De Wilg staat voor generositeit en een mooie prijs-kwaliteitverhouding.”
Lilou, Goes
“Deze rijwoning in het centrum van Goes voelt aan als een stukje Parijs. De ronde marmeren tafeltjes, de hoge plafonds, de tegelvloer en Franse chansons: deze bistro heeft het allemaal. De wijnen en champagnes zijn al even Frans, net als de verleidelijke kaart. Handgesneden steak tartaar die goed op smaak is gebracht met onder meer kappertjes en augurk, gebakken dorade met een volle beurre blanc die een fris zuurtje heeft, een genereuze zeevruchtenschotel of profiteroles met vanilleroomijs en chocoladesaus: u zult niet weten wat kiezen uit het ruime à la carte aanbod. De traditie schittert hier in al zijn eenvoud. Vraag gerust raad aan de vrolijke gastvrouw, ze staat u graag bij met goede raad.”
LIZ Restobar, Amerongen
“De houten paardenhoofden aan de muren, impressionante lusters die herinneren aan de wielen van een paardenkar, de afscheidingen tussen de tafels: u kunt er niet naast kijken dat u hier in de voormalige paardenstallen van het kasteel van Amerongen tafelt. Het terras met uitzicht op het kasteel en de tuinen is geweldig! Aandacht voor de nabijheid van ingrediënten, Franse cuissons en een blik op de wereld typeren de keuken. De rijke wildbouillon bij gyoza van eend, met gemarineerde paddenstoelen en knapperige bosui, spreekt boekdelen. Gerechten zonder vlees of vis staan prominent op de kaart, en terecht. Wat dacht u bijvoorbeeld van een rendang van spitskool met rode peper, kokos, kerrie en pinda?”
MOUT & HOUT, Vessem
“Zoals de naam doet vermoeden, staan bier en vuur hier centraal. U zit naast de historierijke familiebrouwerij Beerze en vindt vooraan een American Bar met zijn stenen pizza-oven. Achteraan straalt het restaurant een rauwe industriële vibe uit. De chefs werken graag met de Josper houtskooloven, parrilla grill en Oklahoma smoker om rokerige smaken op het bord te brengen. Zo gaan ze kalfsvlees schroeien op houtskool om vitello tonnato een eigen draai te geven. Uiteraard staat vlees centraal in deze genereuze en productgerichte bereidingen, al mag u zich ook verlekkeren aan een vegetarisch en visaanbod. Opteer zeker voor een van de bieren van het huis, zoals de Balthazar, een spiced old ale, die voor extra persoonlijkheid zorgen.”
Reblochon, Haaren
“Elise en Jurgen hebben zich geïnstalleerd in een typisch charmant dorpshuisje. Ze hebben er een gezellig woonkamerrestaurant van gemaakt, waar ze u met oprechte gastvrijheid ontvangen. De chef serveert enkel een verrassingsmenu waarin hij beheerst te werk gaat. Geen gekkigheden dus, maar de nodige bewerking en hier en daar uitheemse invloeden. Zo gaat hij gepekelde zalm combineren met de aardse zoetheid van rode biet, maar ook de umamismaak van miso. Kalfsentrecote gaat hij dan weer mooi sappig bakken en kracht geven met een goed gereduceerde kalfsjus en verschillende bereidingen van paddenstoelen. Neem ook gerust de kaasplank om te ontdekken waar de naam van het restaurant vandaan komt.”
Restaurant Renilde, Rotterdam
“Renilde Hammacher-van den Brande was jarenlang conservator van het Museum Boijmans van Beuningen en zou ongetwijfeld fier zijn geweest op het restaurant dat haar naam draagt. Het is gelegen op de zesde verdieping van het huidige Depot Boijmans, in de kunstzinnig ingerichte daktuin met een fantastisch uitzicht over de stad. ’s Middags is het restaurant voorbehouden aan museumbezoekers, ’s avonds is iedereen welkom om het verrassingsmenu van chef De Jong te ontdekken. Hij is een creatieve chef met een voorliefde voor groenten en gewaagde associaties. De sublieme combinatie van vlierbloesemroomijs, karamel van witlof met zijn zachte bitterheid en olie van rabarberwortel toont aan dat hij lef heeft. En terecht!”
Resumé by 6&24, Den Haag
“Een frisse rosé met fijne charcuterie in de wijnbar of op het terras aan de gracht, enkele bites of een volwaardige maaltijd in het restaurant, met zijn florale, ietwat tropische decor? Het kan hier allemaal. Op de verleidelijke kaart vindt u zowel een intense ceviche, een vegetarische bereiding rond dry aged biet als een rijke tarte Tatin. De chefs spelen even gezwind met exotische smaakmakers als dat ze herkenbare Nederlandse bereidingen op het bord brengen. Bij het kleine zusje van 6&24, nu al enkele jaren een vaste waarde in Den Haag, draait alles rond het ongedwongen genieten van lekker eten en drinken. Als we Résumé by 6&24 kort moeten samenvatten: lekker, geïnspireerd en genereus!”
River Bar, Rotterdam
“Het uitzicht op de Nieuwe Maas is een eyecatcher van dit blitse ovale paviljoen, met zijn verleidelijke nautische decor. Terwijl u geniet van de bruisende sfeer en de cruiseschepen ziet aanmeren, kiest u uit het mooie aanbod wijnen per glas en de Europees getinte kaart. De chef komt wel eens origineel uit de hoek en kookt straight to the point. A point gebakken tarbot geeft hij bijvoorbeeld mediterrane flair door er een antiboise bij te serveren met tomaat, ansjovis en kappers. Ganzenlever krijgt dan weer die typische Franse power, en wat dacht u van een beef Wellington met een mooie stroperige saus? Het ruime aanbod belooft een fijne reis langs de rivieren die Europa doorkruisen.”
Rosie, Utrecht
“Rosie is een bruisende maar ook knusse zaak waar lekkerbekken vanaf 12 uur onafgebroken kunnen smullen. De passie voor wijn en muziek is hier als het ware voelbaar – de platenspeler speelt regelmatig nostalgische hits af. Of het nu knapperige garnaalkroketten zijn, aardpeer met labneh of een no-nonsense bereiding rond vlees of vis: de internationale kaart biedt voor elk wat wils. We kregen maar niet genoeg van puntarelle die in vier werd gesneden alvorens gestoofd te worden in misoboter. Zeekraal, geroosterde sesamzaadjes, een subtiel friszurige vinaigrette en een mooi lopend eitje maakten de groentebereiding af. Deze keuken is eerlijk en benut de veelzijdigheid van groenten. Reserveren is aangeraden!”
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.