Vorige week ontvingen 33 gedreven vakmensen uit de horeca en wijnwereld het hoog aangeschreven diploma Professioneel Gastronoom-Sommelier
niveau 3. Deze wijn-spijs certificaten werden in De Echoput te Apeldoorn uitgereikt door oprichter Peter Klosse, Edwin Raben van Edwines.com en Anja Vondenhoff, Weinakademiker en werkzaam als wijndocente bij De Academie voor Gastronomie en bij Aventus. Smaakprofessor Klosse was zeer te spreken over de kwaliteit en inzet van de groep en zette de gediplomeerden letterlijk in het zonnetje op het bordes van zijn hotel. Aansluitend werd er een gastronomische 4-gangenlunch geserveerd. Deze was samengesteld op basis van de smaken van vier geselecteerde wijnen van Pays dOc IGP.
*Aanmoedigingsprijs*
Tijdens de uitreiking werd Lotte Veneman, werkzaam als sommelier bij restaurant de Nederlanden extra gehonoreerd. Zij ontving een speciale aanmoediging omdat zij volgens de docenten van De Academie voor Gastronomie een Nederlands wijn-spijs boegbeeld in wording is. Veneman behaalde haar diploma dan ook met gemiddeld een 9. In totaal ontvingen 33 vakmensen hun diploma tijdens deze middag. Vele van deze personen zijn werkzaam in de Nederlandse tophoreca. De lijst met restaurants waar de gediplomeerden werkzaam zijn was ook dit jaar weer indrukwekkend met o.a.: Bolenius, Pure C, Bij Jef, Boreas, Callas, Ciel Bleu, Cordial en dus De Nederlanden.
*Thematische lunch*
Het menu van de lunch stond in het teken van de wijnen van Pays dOc IGP. Klosse en zijn brigade hadden, na een uitgebreide proefsessie samen met de nieuwe chef-kok van De Echoput, Peter Paul van den Breemen, een interessante 4-gangenlunch samengesteld. In het menu werd verrassend gekozen om de Pinot Noir te serveren bij het tussengerecht met vis. Daarnaast werd de hout gelagerde Zuid-Franse Chardonnay gecombineerd met de lokale geitenkaas uit het nabij gelegen Stroe.
*De Academie voor Gastronomie*
De Academie voor Gastronomie biedt diverse cursussen en trainingen over wijn, koken, smaak en gastronomie aan. De missie van de Academie is om de kennis op het gebied van smaak en het combineren van wijnen en gerechten te bevorderen. De diploma's van De Academie voor Gastronomie worden uitgegeven door het Centraal Instituut voor Gastronomie Examens (CIGE). Voor de wijndiploma's werken zij samen met de Wine & Spirit Education Trust (WSET) in London.
~Christel Tuin~
Academie voor Gastronomie feliciteert geslaagden
7 juli 2014