Alleen voor de drank betalen bij l'Entrecôte

10 maart 2010
Alleen voor de drank betalen bij l'Entrecôte

Restaurant l'Entrecôte aan de Haven in Breda, wordt het eerste 'gratis' restaurant van Nederland, zo is onder meer te lezen in BN/De Stem. Het menu, dat nu nog 17,50 euro kost, wordt vanaf vrijdag niet langer in rekening gebracht. De klanten betalen voortaan alleen de drank. Eigenaar Jeroen Verpaalen hoopt zo zijn zaak vol te krijgen.

Verpaalen blijft dezelfde prijzen voor zijn drank hanteren. Een pils kost ook vrijdag 2,30 euro. De winstmarge op de drank is voldoende om l'Entrecôte levensvatbaar te maken, meent de ondernemer die het restaurant nu drie maanden runt. Het restaurant moet het gaan hebben van de massa. Veel mensen in de zaak en een grote drankomzet.
De nieuwe prijsstelling heeft Verpaalen laten doorrekenen door financiële experts. Deze keurden de nieuwe formule op financieel vlak voor akkoord, meldt het AD.

*Naservice*
Gasten kunnen vooraf een salade met walnoten krijgen of een stokbroodje met kruidenboter. Als hoofd is er, naar de naam van de zaak, een entrecote met een geheime saus, huisgemaakte frietjes en mayonaise. Bij het menu van 17,50 kregen hongerige gasten desgevraagd een tweede ronde vlees en piepers. Ook in het gratis menu blijft deze naservice gehanteerd.

*Kijken of het bevalt*
In het restaurant kunnen tachtig bezoekers. Verpaalen zet iemand aan de deur om een stormloop te voorkomen. Hij wil het nieuwe concept minstens 'enkele maanden' in stand houden.

*Boze en lovende reacties*
Leo van den Herik van restaurant Hook reageert fel op het initiatief van zijn bijna buurman. Tegenover BN/De Stem zegt hij: "Hij maakt de markt kapot. Over een paar maanden is zijn zaak failliet en is niemand nog bereid om 17 euro te betalen voor een goed stuk vlees." De Haven moet een plek worden waar de kwaliteitshoreca zich concentreert.
Een outlet voor rundvlees, past niet binnen zijn visie van een kwalitatief hoogwaardige Haven.
Clementine de Graauw van café De Huiskamer, vindt het van lef getuigen, maar twijfelt of de formule een aanwinst is voor de Haven. "Het komt zo goedkoop over. Aan de andere kant; wij zetten nootjes op de bar. Bij hem krijg je een entrecôte bij je biertje."
Robert Wiegman van restaurant Binnen prijst de nieuwe opzet. "Het middensegment in Breda is een eenheidsworst. Met deze stap onttrekt l’Entrecôte zich hieraan. Het idee is creatief en hij zet de markt naar zijn hand. Ik hoop dat het lukt. Het is goed voor de Haven als er zaken zitten die veel publiek trekken", aldus de restaurateur tegenover de regionale krant.

*Afwijkende gedachten*
Koninklijke Horeca Nederland heeft bewondering voor het initiatief. Bestuurder Peter Werther van KHN: "In een tijd als deze moet je niet stil zitten, je moet je onderscheiden. Dit product is in ieder geval uniek." Afwijkende gedachten kunnen verrassend goed uitpakken, weet Werther. "Toen een vliegtuigmaatschappij voor elf euro tickets ging verkopen, werd het management uitgelachen. Nu is die maatschappij de grootste in de wereld."

*Gevat*
In de ochtendshow 'Evers staat op' van radio-deejay Edwin Evers had men ook lucht gekregen van dit opmerkelijke nieuws. Een gevatte sidekick stelde zich de volgende situatie voor. "Dan vraagt de ober: Wilt u wat drinken bij uw entrecote? Zegt de gast: mwaaaah, nee!"

~Frank Lindner~

Overig nieuws