Begin deze zomer opent SHIN aan de Rodezand in Rotterdam. Een moderne, gezellige Japanse tapasbar en matcha-café in izakaya-stijl. Dit nieuwe horecaconcept komt uit de koker van de horecaondernemers Tony en Nanako, die ook eigenaar zijn van het populaire Japanse ramen-restaurant Ajisan op de Coolsingel in dezelfde stad. Bezoekers kunnen straks bij SHIN terecht voor alcoholische versnaperingen en verschillende Japanse gerechtjes, net zoals dat kan bij de typische laidback izakaya-barretjes in Japan.
Tapasbar met klassieke Japanse gerechten
De Japanse keuken is veel meer dan alleen sushi en ramen. Maar, zo merkte horecaondernemer Tony algauw, niet veel Nederlanders zijn bekend met de diversiteit die deze unieke keuken te bieden heeft. “Er zijn heel veel Japanse gerechten die wij missen in Nederland. Daarom zetten wij bij SHIN al onze favoriete gerechten en drankjes op het menu.”
De basis van alle gerechten die ze bij SHIN serveren is dashi. Dit is een bouillon die zij elke dag vers trekken uit gedroogde bonito tonijn en zeewierbladen. Op het menu staat onder andere knapperige kip, udon-noedels en echte wagyu uit Japan. Toegankelijkheid is belangrijk voor de eigenaren, daarom bieden ze hier ook vegetarische gerechten aan. Tony: “Denk aan koroké, een soort kroket gemaakt van oesterzwam en shiitake.” Alles op het menu kan de gehele dag worden besteld en is bedoeld om te delen.
Japanse cocktails met een twist en Japanse whisky’s
De cocktails kunnen de gehele dag door besteld worden. Klassieke cocktails worden gemaakt met een twist, zoals de MojiTokyo met Japanse sake voor een extra smaaksensatie.
Maar wat naar eigen zeggen echt een must is bij SHIN is het proberen van een Japanse whisky. Op het drankmenu staan veel verschillende soorten, zoals de populaire Hibiki whisky en lokale whisky's gemaakt met grondwater uit het Fuji-berg gebied.
Verschillende matcha levels
Matcha-liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij SHIN. Hier serveren ze namelijk échte Japanse matcha, afkomstig uit het Japanse stadje Shizuoka en gemaakt door een bedrijf van theeboeren dat al meer dan 100 jaar bestaat.
Op het menu staan allerlei matcha-gerechten en drankjes. Van verschillende matcha-desserts, zoals de Matcha Parfait, een populair dessert in Japanse cafés, en homemade matcha ice cream tot (warme) drankjes met matcha, zoals de matcha latte.
De matcha kan op verschillende levels besteld worden, zowel voor de drankjes als de desserts. Hoe hoger het level, hoe sterker en puurder de matcha.
Interieur: Japanse stijl in een monumentaal pand
Het moderne, minimalistische interieur van SHIN is ontworpen door Studio Sander Wassink in samenwerking met de Japanse interieurontwerper Yoriko Ishizawa. Volgens het restaurant de perfecte samenwerking voor deze klus, dankzij hun ervaring en thuisbasis in Kyoto.
De betonconstructie van het monumentale pand is behouden, zodat het oorspronkelijke ontwerp goed zichtbaar blijft. Daarnaast zijn de massief houten meubels, zoals de zitbanken en tafels, door een ambachtsman op een Japanse manier bewerkt. Dit betekent dat de verbindingen van de meubels gemaakt zijn zonder schroeven of spijkers, maar door middel van zwaluwstaartverbindingen.
In de zaak is gebruik gemaakt van rode en grasgroene details. Het rood is geïnspireerd door de shu-iro tempel, wat ervoor zorgt dat de kwade geesten weggehouden worden. Het groen staat voor de kleur van de matcha. Daarnaast is er goed nagedacht over de naam en het logo. De naam SHIN kan namelijk op 92 manieren worden geïnterpreteerd, waarbij ze uiteindelijk hebben gekozen voor de betekenis “vernieuwing”, “hart” en “vertrouwen”, de kernwaarden van SHIN. Een van de Japanse tekens hiervoor lijkt op een smiley, het uiteindelijke vrolijke logo van het restaurant.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.