Belastingtips voor horeca

25 februari 2014
Belastingtips voor horeca

Eerder gingen we al dieper in op BTW in de horeca. Nu een aantal praktische tips die je op het goede belastingspoor zetten. We gaan er niet al te diep op in, maar de genoemde onderwerpen
geven stof tot nadenken.

*Alles wit*
Wanneer er zwart gewerkt wordt binnen het bedrijf, kun je de gemaakte kosten voor dit personeel niet aftrekken of in de administratie opnemen. Dat is logisch. Bovendien wordt de winst dan onevenredig hoog en daar moet nu juist weer belasting over betaald worden. Het advies is dan ook om alles wit te doen en zodoende een goede grip op de zaak te krijgen en bovendien minder belasting te betalen. Bovendien is zwart werken strafbaar.

*Ontvangsten? Winst?*
Je hebt 'uitgaven en ontvangsten' en 'kosten en opbrengsten'. Wat is nou het verschil? Simpel gezegd houdt dat het volgende in:
*Uitgaven:* wat jij betaalt aan je leverancier
*Kosten:* wat deze uitgave je ex. BTW heeft gekost
*Ontvangsten:* wat je gast betaalt voor je product
*Opbrengsten:* wat jij ex. BTW hebt betaald voor het product

*Omzet*
Daar doe je het voor: omzet. Maar wat is dat nu precies? Eigenlijk is het eenvoudig. Op je Winst- en Verliesrekening staat altijd de netto omzet. Dat is dus exclusief BTW. Het is dus hetgeen je hebt omgezet in een bepaalde periode en dan ex. BTW. Let op dat je de BTW meeneemt in je bedrijfsresultaat. Wanneer je BTW moet betalen (je hebt meer BTW binnen over je behaalde omzet ten opzichte van BTW die je hebt betaald over rekeningen/investeringen, dan is dat een post. Andersom kan ook natuurlijk, en dan kun je geld terugvorderen van de Belastingdienst.

*Volgende keer meer*
Zie het als een motivatie om beter te ondernemen of als 'opfrissertje'. Natuurlijk kan je boekhouder er veel meer over vertellen, maar zo af en toe zullen wij het geheugen opfrissen. Beter ondernemen begint immers bij inzicht in je eigen resultaten.

~Thijs Jacobs~

Overig nieuws