Het nieuwe jaar 2023 staat voor de deur en dat maakt dit een mooi moment voor reflectie, want hoe ging afgelopen jaar en wat willen we straks anders gaan doen? Waar we dit jaar begonnen in een lockdown zijn velen nu eind 2022 weer terug van weggeweest.
Restaurants zijn weer vol bezet, maar er zijn nu genoeg andere uitdagingen en trends om te volgen. BookDinners heeft er een aantal op een rij gezet..
Selfservice
We zien in de markt helaas dat het personeelstekort nog steeds speelt waardoor restaurateurs creatief om moeten gaan met de huidige personele bezetting. Nu zijn er veel restaurants die vanuit deze gedachte ervoor kiezen om selfservice in stand te houden. De gast scant met de telefoon een code die op tafel geplakt zit, een app wordt geopend en je kunt de menukaart bekijken en gelijk bestellen. Deze manier van werken wordt wisselend opgepakt door de gast, want het persoonlijke contact wordt aanzienlijk minder en daar komen mensen juist vaak voor.
Minder tijd kwijt aan reserveringen = juist meer tijd voor de gast in de zaak
Veel restaurants maken al gebruik van een online reserveringssysteem, maar ook veel nog niet. Een online reserveringssysteem zorgt ervoor dat je veel efficiënter te werk kunt gaan. Ondanks het ontvangen van reserveringen per mail of telefoon weinig werk en moeite lijkt bespaart een reserveringswidget op je website je toch wat tijd en daarmee geld. De gast kan, wanneer het hem of haar uitkomt, de beschikbaarheid van het restaurant middels een kalender inzien en direct de reservering maken. Deze worden ook direct bevestigd, waardoor de gast gelijk weet waar hij of zij aan toe is. Voor de restaurateur scheelt dat in de mate waarin de telefoon gaat en in inkomende mails. Door het systeem aan het werk te zetten heb je direct tijd over die je kunt besteden aan de gasten in je zaak. Bekijk ook eens deze filmpjes om andere ondernemers hierover aan het woord te horen.
Verduurzamen
Mede vanwege de wereldwijde klimaatverandering zien we dat veel restaurants druk bezig zijn om hun restaurant te vergroenen. Dit gebeurt voornamelijk door standaard met biologische- en lokale producten te werken, dan wel niet deze zelf te verbouwen. Dit is echter pas het begin, want om écht goed te verduurzamen dient men eerst te investeren in professionele apparatuur waar een prijskaartje aanhangt. En laten we nou net ook op de uitgaven moeten letten gezien de stijgende kosten..
Kostenbesparing op je huidige reserveringssysteem?
Is jouw restaurant al online reserveerbaar? Wellicht is dit dan het moment om eens kritisch naar je reserveringssysteem kijken. Denk hierbij aan de commissie die je misschien wel betaalt over iedere couvert, dat is echt zonde van het geld. Of wat dacht je van de vele opties die jouw reserveringssysteem biedt? Gebruik je deze echt of kan het een stuk minder uitgebreid wat jou betreft?
De kosten die je maandelijks, dan wel niet jaarlijks betaalt aan je reserveringssysteem lijken noodzakelijk, maar waarom zou je meer betalen als je ook met een minder geavanceerd en goedkoper systeem al geholpen bent? Wij hebben de verschillen tussen de aanbieders op een rij gezet voor je, zie hier. Genoeg stof om eens te overdenken en het nieuwe jaar fris mee te starten.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.