Column Giuseppe Mazziotta (18): Horeca is niet alleen eten serveren of bereiden

Auteur: Giuseppe Mazziotta
Column Giuseppe Mazziotta (18): Horeca is niet alleen eten serveren of bereiden

Wanneer ik aan mijn vrienden vraag wat ze het leukst lijkt om later te gaan doen als werk, weten velen van hen nog niet wat hun ambities zijn en waar ze hun kennis willen gaan uitbreiden. Wanneer ik ze dan vertel hoe leuk ik het vind om in de horeca te werken, hoor ik altijd hetzelfde: veel overuren, weinig betaald en het meest belangrijkste van allemaal: “Ik hou er niet van om eten te serveren of eten te bereiden.” Een ongegrond excuus waar ik me altijd aan erger. In eerste instantie dacht ik ook op deze manier. Ik kende alleen mijn vaders restaurant en daar ging het inderdaad alleen om het bereiden en serveren van gerechten. Toen ik voor het eerst kennis ging volgen bij Hotel Twenty Seven merkte ik dat het gehele afdelingen bedraagt om voor alleen één dag te openen. Elke afdeling heeft zo zijn eigen expertise en draagt verantwoordelijkheden met zich mee die uiteindelijk onmisbaar zijn bij een goed lopend hotel. Ik ben ervan overtuigd dat elke ambitie, elke expertise een bijpassende rol kan hebben in een restaurant. Interieurverzorgsters, restaurant stylisten, hosts en hostesses zijn voorbeelden van banen die noodzakelijk zijn in een restaurant, en zijn tijdens het werk niet in contact met eten. PR, marketing en events & sales zijn voorbeelden van beroepen die niet per se een opleiding hebben gevolgd op de hotelschool. Het zijn mensen die ambitie kunnen hebben voor totaal iets anders maar vinden een weg om dat te kunnen implementeren in de horeca. De horeca kun je niet uitspelen, er zijn oneindig veel mogelijkheden om door te groeien en het is een vak dat niet alleen in professionele vlak goed voor je is, maar ook voor het persoonlijke. Je leert er sterker van te worden, oplettender en vastberaden. Je creëert een mentaliteit. Iets wat je in elke branche nodig hebt ongeacht of het de horeca is. Ja, het is zeker zwaar, het vraagt lichamelijk maar ook geestelijk veel. Het kost tijd en niet altijd goed verdienend. Maar op het moment dat je van jezelf iets creëert, komt de welvaart vanzelf. Je creëert een band met jouw collega’s en mensen om je heen die dezelfde ambities hebben, waar je mee kan discussiëren, debatteren maar ook om mee te lachen. Ik geloof dat dit het allemaal het waard zal zijn.

Kortom, werken in de horeca werft meer dan alleen het staan achter in de keuken of voorin in de bediening. Het vraagt kennis in alle soorten vakmanschap en geeft je drijfveer om meer te gaan leren. De finishlijn bestaat niet en dat maakt je zo nieuwsgierig in het vak.

Over Giuseppe Mazziotta

Mazziotta is achttien jaar, heeft nu al een diploma sociale hygiëne en is een van de jongste leermeesters in Nederland. Op zijn elfde draaide hij mee bij zijn vaders restaurant A Tavola aan het Kadijksplein in Amsterdam en op vijftienjarige leeftijd begon hij zijn carrière bij MOS* als demi-chef de rang. In september dit jaar startte hij een leerwerktraject als gastheer bij Spectrum** in hotel Waldorf Astoria in Amsterdam. Al jaren is Mazziotta geïnspireerd en gefascineerd door de horeca en wil hij op het hoogste niveau werken. Zijn missie is jongeren aanmoedigen de horeca in te gaan en dat doe hij door zijn ervaringen te delen.

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws