Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

Auteur: Sico de Moel
Columns 20 januari 2020
Column restaurateur Sico de Moel: Michelin

"Waarin Nederland zich als gastronomisch land onderscheidt is duurzaamheid, de aandacht voor lokale producten, duurzame vis en eerlijk vlees. Daarin loopt Nederland echt een stapje voor op de buurlanden", aldus Michelin hoofdinspecteur Loens dit jaar tijdens de uitreiking van de sterren.

Vervolgens laat Michelin de Nederlandse gids sponsoren door een avocado-importeur. Niet duurzaam, niet lokaal en niet eerlijk. Wel Michelin.

Duurzaamheid hoef je natuurlijk ook niet te verwachten van een autobandenfabrikant die een gids uitbrengt om je bandjes zo snel mogelijk te laten slijten. Met aanbevelingen die de stop, omweg of reis met je auto waard zijn. Zou een parkeerplaats bij je restaurant de kans op een ster vergroten?

Respect voor alle hardwerkende Michelinchefs. Het zijn vakmensen en ik kom graag bij ze eten. Chefs met het grootste talent, die zich netjes aan de regels van Michelin houden, mogen het logo van deze bandenfabrikant op de gevel van hun toprestaurant spijkeren en reclame maken voor autobanden.

In ruil daarvoor biedt Michelin gefortuneerde gasten die geen enkel risico willen lopen. Michelin is het sterkste merk in de horeca wereldwijd. Betrouwbaar. Je weet altijd wat je kunt verwachten: topkwaliteit, gegarandeerd, je wordt nooit echt verrast.

Het Franse Michelin dicteert al ruim honderd jaar de regels voor fine-dining wereldwijd. Zodra een jonge kok, waar ook ter wereld, aan zijn opleiding begint wordt het heilige respect voor de almachtige er direct ingewreven. Een Michelinster is het ultieme bewijs voor vakmanschap.

Als zo'n chef dan even buiten de lijntjes kleurt, dan pakt Michelin snel zijn ster af. En dat doet flink pijn, ook financieel. Dus goed luisteren naar de machtige Michelin, niet happen naar de baas, veel uren draaien en je gedisciplineerd aan de traditionele regeltjes houden. Dan zit je veilig.

Bij mijn restaurant geen Michelin-waardig eten; ik kleur liever binnen mijn eigen lijntjes. Mijn eigen moderne eigentijdse keuken: lokaal, gezond en duurzaam.

Geen zeven structuren van appel, waarvan de helft met een chemisch poedertje moet worden bereid. Geen perfect uitgesneden groentetjes waarvan de rest wordt weggegooid. Geen exclusieve bedreigde vissen, geen topwijnen uit Nieuw-Zeeland.

Ik houd van de prachtige producten van onze Nederlandse boeren, jagers, vissers, wijn- en kaasmakers. Vakmensen met liefde voor hun product. Ik houd van de verbazing bij mijn gasten als ze ervaren dat we in Nederland zulke prachtig mooie, bijzondere producten hebben.

Sico

Lees via deze link meer columns van Sico. 

Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl

Overig nieuws