De vlieger hangt boven de wijngaard. Tegen de spreeuwen. Diederik is bezig om zijn druiven te beschermen met netten tegen de suzukivlieg, die komt er binnenkort weer aan.
Ik ben midden in de Betuwe. Tussen appels, peren, kersen- en aardbeientelers ligt het Betuws Wijndomein van Arina en Diederik.
Gisteren zijn ze verkozen tot Beste Wijngaardeniers van Nederland en België bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019. En dat was niet voor het eerst. Maar liefst twee van hun wijnen hebben een gouden medaille mogen ontvangen, andere wijnen zilver en brons.
Vandaag wordt er weer hard gewerkt in de wijngaard.
Zoals veel wijngaardeniers in Nederland werkt Diederik zo duurzaam mogelijk. Hun baby is inmiddels zeven maanden en zal straks opgroeien in de wijngaard. Een gezonde werk- en leefomgeving is belangrijk voor deze kersverse ouders.
We lopen samen door de wijngaard, inmiddels zeven hectare groot. Alleen nieuwe duurzame rassen.
De druiven hangen er prachtig bij, we proeven de Regent, Cabernet Cortis, de Souvignier gris. Bijna rijp, er komt een drukke tijd aan, de komende maanden moet er worden geoogst.
Diederik heeft een agrarische achtergrond in de Betuwe, Arina was opgeleid tot sommelier en gastronoom in Italië. Inmiddels zijn ze dus allebei fulltime wijnmaker, de top van Nederland. Ook voor een aantal andere wijngaarden maken ze de wijnen.
We gaan samen proeven.
We beginnen met wit. Allemaal fantastisch. Ik kies de Sauvi, van de Cabernet Blanc, een sprankelende wijn met mooi gerijpt tropisch fruit.
Dan rood. Ik krijg twee glazen. De cuvee van Arina, Regent en Pinotin, en de cuvee van Diederik, Regent en Cabernet Cortis. We proeven, prachtig allebei, ik kies voor Arina.
Ook de Edelzoet is gisteren bekroond met goud. De Solaris druif heeft een klein beetje botrytis gehad, edele rot. Het geeft deze mooie, heldere dessertwijn een spannende touch. Helaas zijn er maar weinig flessen beschikbaar. Ik mag een paar doosjes meenemen.
Dan is het tijd voor de experimenten. Het echte vakmanschap van de wijnmakers toont zich in de vrijheid en creativiteit. Duurzaam. Kunnen we van restproducten mooie dingen maken?
Verjus is een friszuur druivensap gemaakt van de onrijpe druiventrossen die in het voorjaar van de wijnranken worden verwijderd om ruimte te maken voor de overige druiven. Verjus is niet om te drinken, maar wel een bijzonder ingrediënt om te verwerken in de keuken.
De Most Cuvee is een distillaat van de schillen en druivenmost van de Regent druif.
Ook die gaat mee naar Amsterdam.
Sico
Lees via deze link meer columns van Sico.
Nog meer leuke stukjes van Sico lees je via deze link: www.linvite.nl/dagboek
De website van het restaurant vind je hier: www.linvite.nl
PS: Klik hier voor de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019.