Familierestaurant Midas uit Woerden heeft de knop omgezet en is in deze tijd volledig gaan bezorgen naar particulieren via hun cateringlocatie. Nieuwe fietsen en auto’s erbij én een nieuw filiaal in Berkel en Rodenrijs. Door een nieuw filiaal te openen en een kleine steun van de overheid te hebben gekregen heeft Midas al hun personeel weten te behouden.
Rick Vianen, 32 jaar, is al 4 jaar manager van Midas in Woerden en vertelt hoe zij als restaurant de draad hebben opgepakt tijdens de coronacrisis. Midas bestaat al bijna 10 jaar in Woerden. Voor een tweede restaurant liepen er al langer plannen, maar door corona is dat als een speer gegaan. De officiële overname was 1 maart. “Toen de juiste partij voorbijkwam, ging de overname snel. Het nieuwe restaurant ligt op een mooie plek, middenin het centrum. De mensen kennen het dus al een beetje”, aldus Rick. Door te flyeren in de winkelstraten en briefjes door de brievenbussen te doen probeert het team van Midas ook in Berkel en Rodenrijs hun naamsbekendheid op te bouwen. Als alles weer open mag, gaan ze er met alle goede moed tegenaan.
Bezorgen en afhalen
“Onze cateringlocatie was al aanwezig voor de bedrijven, maar wat doe je als iedereen thuis werkt? De knop omzetten en starten met bezorgen naar particulieren”, vertelt Vianen enthousiast. “Nu alle winkels weer open zijn is het ook druk bij het afhalen, vooral rond lunchtijd. Door de keuken in te richten op afhaal en door betere verpakkingsmaterialen aan te schaffen is alles sneller klaar.”
Vianen geeft aan: “Doordat we zijn omgedraaid van alleen restaurant naar bezorgen en afhalen, was het even spannend of alles zou lukken. Nu alles staat, gaat het goed en is het altijd druk. We doen sinds ongeveer anderhalf jaar ook diner. Daar zijn we echt in verbeterd, daardoor kunnen we nu de hele dag door bezorgen.”
Post-corona tijd
De officiële overname was op 1 maart in Berkel en Rodenrijs. Het duurde nog twee maanden tot de restaurants weer open mochten gaan. Deze tijd heeft Midas gebruikt om haar nieuwe personeel in te werken. Volgens Rick gaat de toekomst van de horeca veranderen. Hij denkt dat 'de grote jongens' over zullen blijven en er weinig mensen zullen zijn die kleine, gezellige restaurantjes of barretjes gaan openen. Dit door de tekortkoming, omdat ze de ruimte met de anderhalve meter missen. “Alhoewel alles misschien door het vaccineren sneller open kan gaan. Wij hadden niet verwacht dat we alweer open mochten. Ik ben benieuwd hoe de horeca zich in de toekomst zich gaat ontwikkelen.”
De toekomst
“Woerden is een plek waar veel fietsers langskomen. Door de gunstige locatie van Midas is het al snel druk bij het afhaalloket.” In Woerden is het dus al snel druk, in Berkel en Rodenrijs wordt dat nog spannend. Rick zegt voorzichtig: “Doelen stellen is op dit moment lastig. Er is nog geen idee wat de omzetprognose gaat zijn. Sommige ondernemers moeten hun toko sluiten en wij openen er een. Hopelijk kan elke ondernemer zo snel mogelijk weer volledig open zonder de anderhalve meter en met volle terrassen.”
Deze crossmediale productie is gemaakt door Lotte Dissel, studente van NIMETO Utrecht (Media & Communicatie). Uitgeverij PS: bv is een erkend leerbedrijf en middels deze samenwerking kunnen de studenten hun opgedane vaardigheden in de praktijk brengen.