Dit zijn dé alcoholvrije trends voor 2023

Auteur: Mariëlle Timmermans
Drinks 31 januari 2023
Dit zijn dé alcoholvrije trends voor 2023

Voor wie dacht dat je tijdens Dry January alleen veroordeeld bent tot een glas frisdrank of water zal verbaast zijn over wat er allemaal al mogelijk is. De groei van de alcoholvrije markt lijkt voorlopig niet te stoppen. De alcoholvrije opties zijn eindeloos en gezellig meedrinken kan nu ook zonder alcohol. Alcoholvrije dranken zijn inmiddels een drankcategorie om serieus rekening mee te houden. Hieronder wil ik je dan ook graag meenemen in een aantal alcoholvrije trends, die zeker niet te missen zullen zijn in 2023. 

De kwaliteit en aanbod van alcoholvrije wijn gaat gestaag omhoog

De tijd dat alcoholvrije wijnen een slap aftreksel waren en een veredeld zoet equivalent van druivensap waren, ligt zeker achter ons. De-alcoholisatietechnieken hebben een enorme vlucht genomen. Producenten hebben tegenwoordig de keuze tussen verschillende de-alcoholisatietechnieken zoals spinning cone, omgekeerde osmose en vacuümdistillatie, waarvan de laatste het meest wordt toegepast. Bij vacuümdestillatie kan de alcohol verwijderd worden op een lagere temperatuur, waardoor smaken en aroma’s beter bewaard blijven en de kwaliteit van het eindproduct ten goede komt.

Steeds meer gerenommeerde wijngaarden en wijngebieden ontdekken kansen in het maken van een goede alcoholvrije wijn, waardoor het aanbod in alcoholvrije wijnen alleen maar zal toenemen. Nog niet zo lang geleden werd bijvoorbeeld de eerste alcoholvrije wijn van het vermaarde Cave de Ribeauvillé uit de Elzas gelanceerd. Welke wijngaarden gaan er volgen in 2023?

Alcoholvrije wijnhuizen

Nog niet zo lang geleden was het nog ondenkbaar dat een wijnhuis alleen maar alcoholvrije wijnen zou produceren. Tegenwoordig kijken we er niet meer van op. Alcoholvrije wijnhuizen hebben zo hun eigen drijfveren om zich alleen te focussen op alcoholvrij. Allemaal hebben ze tot doel om de beste alcoholvrije wijnen te maken voor een groeiende klantenkring, die graag alcoholvrij willen genieten. Het maken van alcoholvrije wijn is een relatief nieuw en apart specialisme, waarin deze alcoholvrije wijnhuizen uitblinken.

Samenwerkingen tussen alcoholvrije wijnhuizen en kleine wijngaarden verenigt het beste uit twee werelden en bundelt de gezamenlijke kennis. De passie voor het verbouwen van de druiven gecombineerd met de expertise op het gebied van de beste de-alcoholisatietechnieken zorgt voor steeds mooiere alcoholvrije wijnen.

Twee voorbeelden van zulke alcoholvrije wijnhuizen zijn Kolonne Null en Oddbird. Kolonne Null is ontstaan uit de eigen behoefte van de twee oprichters, die graag wilde genieten van alcoholvrije wijn, maar geen goed alternatief vonden. De oprichtster van Oddbird was sociaal werkster en zag veel problemen met overmatig alcoholgebruik. Met de oprichting van Oddbird brengt ze alcoholvrije wijnen van wereldklasse op de markt, die een goed alternatief bieden voor wijnen met alcohol. Inmiddels is Oddbird uitgegroeid tot de grootste alcoholvrije wijnproducent van Scandinavië.

Dranken zonder alcoholhoudende gelijke

We doen het allemaal: vergelijken. Smaakt de drank zonder alcohol exact hetzelfde als zijn alcoholhoudende collega? Er komen tegenwoordig steeds meer alcoholvrije dranken bij die geen alcoholhoudende equivalent meer hebben. Vergelijken is daardoor uitgesloten en je smaakpapillen kunnen alleen vertrouwen op de verrassende smaken en gelaagdheid die jouw zintuigen voorgeschoteld krijgen.

Een mooi voorbeeld van een alcoholvrije drank zonder alcoholhoudende gelijke is mousserende thee. Een mousserende thee, ook wel sparkling tea genoemd, is een verrassend aperitief en een welkome afwisseling in een wijnarrangement. Mousserende thee wordt gemaakt van een goed doordachte selectie thee van hoge kwaliteit, gecombineerd met kruiden of fruit. Uitgekiende foodpairings maken mousserende thee ook een mooie match met verschillende gerechten.

Een ander prachtig staaltje vakmanschap uit de categorie ‘niet te vergelijken’ is URB Luxury Drinks. URB is ontstaan uit de wens om een goed alternatief te verkrijgen voor champagne, maar met een eigen smaak. Het resultaat van een lang ontwikkelingsproces is een urban bubbel met een eigentijdse beleving, een vol mondgevoel en een droge afdronk. Organisch fruit met kruiden tekenen voor de mooie smaken. URB is er in drie soorten en wordt gepresenteerd in een prijswinnend designflesje. Deze urban bubbel prikkelt hiermee alle zintuigen, waarmee je gedwongen wordt om te stoppen met vergelijken en te starten met ervaren. 2023 wordt zeker hét jaar om spannende variaties en creativiteit te gaan ontdekken binnen deze verrassende drankcategorie.

Fermentatietechnieken

Er ligt een mooie toekomst open voor alcoholvrije fermentatietechnieken. Er zijn veel voedingsmiddelen geschikt om te fermenteren, denk bijvoorbeeld aan groenten en fruit, waardoor er zeker ruimte zal zijn voor creativiteit. Hierdoor ontstaan er steeds weer mooie en nieuwe alternatieven. Fermentatie leent zich goed voor wonderbaarlijke, unieke smaken. Kombucha is bijvoorbeeld het resultaat van gefermenteerde thee. De mooiste kombucha’s zijn ambachtelijk gemaakt, elegant van smaak en daardoor uitermate geschikt als alcoholvrij alternatief.

Het Deense Muri brengt fermentatie naar een hoger niveau door ongewone ingrediënten te fermenteren en deze smaken te combineren tot een uniek en smaakvolle alcoholvrije drank. Met fermentatie zijn er vele mogelijkheden te over die de creativiteit en ambacht van de makers het komende jaar zeker zal prikkelen.

Aandacht voor een gezondere levensstijl

Minderen met alcohol, afvallen en gezonder eten en drinken: Zit hier ook een van jouw goede voornemens tussen voor dit jaar? Het zou best kunnen, want bezig zijn met een gezondere levensstijl is ‘hot’ en dat is zeker ook terug te zien in de trends voor alcoholvrije dranken.

Minder alcohol drinken wordt steeds cooler. Ook al is het volledig stoppen met alcohol misschien nog net een brug te ver voor jou, bewust bezig zijn met wat je drinkt en tijdens welke gelegenheid, is dat mogelijk niet. De ‘Sober Curious’ trend (in goed Nederlands) is bijvoorbeeld ontstaan in 2018 en kan rekenen op stijgende aandacht.

Sober curious wordt gebruikt om mensen te beschrijven die geïnteresseerd zijn in het verkennen van een levensstijl waarbij minder alcohol wordt geconsumeerd. Het is een manier om te experimenteren met het matigen van hun alcoholinname of zelfs een tijdje alcoholvrij te gaan, zonder zich noodzakelijkerwijs te verplichten tot volledige onthouding van alcohol. Sommigen worden gemotiveerd door gezondheidsredenen, terwijl anderen geïnteresseerd zijn in de sociale en persoonlijke voordelen van het verminderen van hun alcoholgebruik. Sommige mensen die sober curious zijn, drinken af ​​en toe nog steeds alcohol, maar ze zijn zich bewust van hoeveel ze drinken en de effecten die het op hen heeft.

Maar misschien ben je wel een ‘substitutor’ en wil jij per gelegenheid beslissen of je drankjes met of zonder alcohol gaat drinken, of een ‘blender’ en wissel je liever af en toe een alcoholhoudend drankje af met een alcoholvrij alternatief. Alles kan het komende jaar.

Minder calorieën

Wil jij wat kilo’s kwijt? Naast aandacht voor sport en gezonder eten is er in de alcoholvrije drankindustrie veel aandacht voor het lanceren van dranken met minder calorieën.

Misschien wist je al dat alcohol een enorme caloriebom is. Alcoholvrije wijn bevat tot wel 70 procent minder calorieën dan wijn met alcohol. Als je wilt afvallen zit je dus al goed met een alcoholvrije wijn. 

Naast smaak, genieten en beleving is het een pré als een alcoholvrije drank ook nog minder calorieën bevat. Over de gehele alcoholvrije linie is er daarom in het ontwikkelingsproces voor alcoholvrije dranken meer aandacht voor gebruik van natuurlijke ingrediënten met minder suiker en het verminderen van het aantal calorieën. 

Duurzaamheid

We kunnen niet meer om klimaatverandering heen. Dat geldt ook voor de wijnbouw. Er komen meer wijnen die gemaakt zijn met respect voor de aarde. Alcoholvrij genieten van een biologische of natuurwijn is daardoor nu al mogelijk. Er een groeiende aandacht voor het verwerken van het totale product zoals bijvoorbeeld het hergebruiken van de resten van druivenafval tot vegan leer of het verwerken van de bloemen uit de rand van de wijngaard in een smaakvolle alcoholvrije drank.

Vegan

Hoewel de plantaardige oorsprong van wijn anders doet vermoeden, is wijn niet standaard vegan. Bij het klaren van wijn kunnen dierlijke producten zoals gelatine of vislijm worden ingezet. Zonder dit klaringsproces zou wijn troebel zijn. Wijn in het algemeen is dus niet zonder meer vegan te noemen. Inmiddels zijn er voor het klaren van alcoholvrije wijn ook vegan alternatieven beschikbaar, waardoor een stijgend aantal alcoholvrije wijnen volledig plantaardig zal worden.

Tot slot

De ontwikkeling van alcoholvrije dranken is enorm in beweging. Wat jouw reden ook is om alcohol te laten staan, het is absoluut mogelijk om ook zonder alcohol te genieten. Niet alleen de keuze en kwaliteit in alcoholvrije dranken stijgt, maar ook de mogelijkheden om jouw gewenste levensstijl te kunnen doortrekken met alcoholvrije producten. De toekomst voor alcoholvrije dranken is volop in beweging en deze positieve trend is zeker niet meer te stuiten. Cheers!

Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans. Zij is de oprichter van Amavine, de alcoholvrije specialist. 

Overig nieuws