Dries Roelvink, die naar eigen zeggen jarenlang als rapporteur voor Michelin heeft gewerkt, is tijdens een radio-interview bij Radio 538 door de mand gevallen. In een gesprek met Edwin Evers vertelt Roelvink over de criteria waar hij
op lette tijdens zijn rapportages. De punten die Roelvink noemt op de radio komen in zijn geheel niet overeen met de criteria van de bekende restaurantgids.
*Bediening, parkeren en ambiance*
Roelvink vertelt tijdens het interview tegen Evers dat hij moest letten op 'parkeergelegenheid', 'ambiance' en 'bediening'. Geen enkel van de door Roelvink drie genoemde punten komen overeen meet de vijf wereldwijd geldende criteria die de inspecteurs en rapporteurs van de Michelingids hanteren.
*Criteria Michelin*
Uit het persbericht dat Michelin eind november verstuurde bij de bekendmaking van de nieuwe gids voor Nederland: "De sterren worden in onderling overleg toegekend volgens 5 criteria die overal ter wereld identiek zijn: de kwaliteit van de producten, de beheersing van de kooktechnieken en van
smaken, de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart. Deze criteria worden afgestemd op elk type keuken."
Een doorgewinterde rapporteur of inspecteur zou dat moeten weten.
*Eten is het belangrijkste*
In een reactie laat hoofdinspecteur Michelin Benelux, Werner Loens, weten dat hetgeen wat op het bord komt het allerbelangrijkste is. "Wanneer we de parkeergelegenheden van alle restaurants in Amsterdam mee zouden wegen, dan zouden we een wel heel dun gidsje krijgen. De criteria die Roelvink noemt nemen we niet mee in de beoordelingen. Alleen op basis van wat er uit de keuken komt kun je restaurants objectief met elkaar vergelijken."
~Frank Lindner~
Dries Roelvink valt door de mand
21 december 2011