Momenteel overweegt 35% van de horeca-zzp’ers door de coronamaatregelen te stoppen met hun onderneming. Doordat de overheid meerdere keren de horeca geheel of gedeeltelijk heeft gesloten, heeft 85% van de zzp’ers te maken met teruglopende inkomsten. De horeca is hiermee de hardst getroffen sector voor zzp’ers. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Knab onder 2.500 zzp’ers.
In geen enkele branche overwegen zo veel zzp’ers om te stoppen als in de horeca, maar ook in de detailhandel (19%) en in de persoonlijke dienstverlening (15%) denken veel ondervraagde zzp’ers erover om - vanwege corona - helemaal te stoppen met de onderneming.
Horeca hard geraakt
Gemiddeld heeft 42% van alle zzp'ers minder inkomsten door de coronamaatregelen. In de horeca ligt dit percentage veel hoger (85%). Bijna de helft van de horeca-zzp’ers verdient door de coronamaatregelen nu zelfs minder dan het sociaal minimum van € 1.078 per maand (43%).
Van alle zzp’ers die onder het sociaal minimum verdienen, zegt 12% in aanmerking te komen voor de Bbz. Een gemeentelijke regeling die kijkt naar de levensvatbaarheid van de onderneming en in sommige gevallen naar het vermogen van de zzp’er. Waarschijnlijk komen meer zzp’ers in aanmerking, aangezien bijna de helft de ondervraagden deze regeling niet kent.
Liever in loondienst dan omscholen
De overheid spoort ondernemers in getroffen sectoren aan om zich om te scholen. Daar voelen 7 op de 10 ondervraagde horeca-zzp’ers echter niets voor. Binnen de sector is de animo om in loondienst te gaan groter. 38% van de zelfstandigen overweegt dit.