Richard Ekkebus van Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong is door Robert Kranenborg geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Nadat Richard eerder op een KLM-vlucht
van Amsterdam naar Hongkong haast letterlijk "de sterren van de hemel kookte":"http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/meesterproef-ekkebus-op-10km-hoogte-16254/, legde hij met volle overtuiging de proef voor zijn Meestertitel af in Hongkong. Hij werd op meer dan honderd onderdelen beoordeeld op zijn vakmanschap.
*Twee Meesterkoks in keuken*
Richard is niet alleen de eerste chef-kok die aan boord van een vliegtuig een gedeelte van zijn Meesterproef heeft afgelegd, maar hij is tevens de eerste Nederlander die in het buitenland werkzaam is en daar ook de Meesterproef met succes heeft afgelegd. Daarmee heeft het tweesterrenrestaurant waaraan Richard is verbonden nu twee SVH Meesterkoks die actief werkzaam zijn in de keuken. Sidney Schutte, de Executive Chef, is al in het bezit van de SVH Meestertitel. Hij haalde deze in 2006 als souschef bij in De Librije in Zwolle.
*Dubbel zwaar examen*
SVH Meesterkok Robert Kranenborg was trots dat hij in Hongkong uitgenodigd was om Richard te inaugureren: ÂJe kookt verbazingwekkend en maakt nieuwsgierig. Deze proeve van bekwaamheid was geen gewoon examen. Het was een dubbel(zwaar) examen. Je bent een voorbeeld voor de jeugd en jij hebt met het behalen van jouw meestertitel, de titel SVH Meesterkok hiermee ook internationaal op de kaart gezet."
*Grote voorbeelden*
Richard werd veelvuldig gevraagd waarom hij nou nog op wilde gaan voor de titel SVH Meesterkok. Hij was daar tijdens de inauguratie duidelijk in: ÂAls jonge kok waren SVH Meesterkoks mijn voorbeelden. Hans Snijders van Château Neercanne als eerste leermeester en Robert Kranenborg als mentor bij Corona. Door het meehelpen tijdens de jaardiners van SVH en met het behalen van alle benodigde diplomaÂs was het voor mij vanzelfsprekend om op te gaan voor de Meestertitel. Maar na mijn vertrek uit Nederland in 1992, waarna ik vervolgens in Frankrijk (LÂArpege, Guy Savoy, Pierre Gagnaire), Mauritius (Royal Palm), Barbados (Sandy Lane) en nu sinds 2008 bij Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong ben gaan werken, dacht ik dat het niet meer mogelijk zou zijn. Maar na een gesprek met SVH en vervolgens de samenwerking met KLM gelukkig wel. Het is de hoogste graad van vakbekwaamheid en ik zal de titel SVH Meesterkok met veel trots uitdragen. Het is een cirkel die rond is.Â
*Indrukwekkende proef*
Tijdens het tweede onderdeel van de Meesterproef in Restaurant Amber in The Landmark Mandarin Oriental Hong Kong, serveerde Richard een lunch bestaande uit 15 (!) verschillende a la carte gerechten. Het diner stond in het teken van een meesterlijk achtgangenmenu met diverse Âsignature dishes van Richard met begeleidende wijnen. De commissie, bestaande uit SVH Meesterkoks Jonnie Boer van De Librije, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in Hotel Okura Amsterdam en Carsten Klint zijnde secretaris Meestertitels, was onder de indruk van de organisatie- en kookkwaliteiten van Richard. ÂAlleen de beste producten die verkrijgbaar zijn. Verser dan vers en verwerkt in gerechten die stuk voor stuk van exceptioneel hoog niveau zijn."
Bij de inauguratie was de top van de culinaire wereld in Hongkong aanwezig. Onder andere Vincent Thierry (Caprice), Umberto Bombana (Otto e Mezzo) en Alvin Leung (Bo Innovation) kwamen langs om Richard met zijn unieke prestatie te feliciteren.
*Trendsettend*
Carsten Klint, secretaris Meestertitels bij SVH, sprak over een historische gebeurtenis: ÂJij hebt laten zien dat in de World Business Class van KLM wel degelijk vers gekookt en geserveerd kan worden. Wanneer KLM dit oppakt en verder ontwikkelt, kunnen zij straks, met de nieuwe businessclass-stoelen, de standaard zetten en daarmee internationaal trendsettend zijn voor alle luchtvaartmaatschappijen. Voor een omschrijving van de Meesterproef in Amber komt de commissie woorden te kort."
~Door~ "~Frank Lindner~":mailto:frank.lindner@uitgeverijps.nl
Ekkebus slaagt voor Meesterproef
1 juli 2013