Elektrische boot voor grachttransport A'dam

25 juni 2010
Elektrische boot voor grachttransport A'dam

Deze week hebben Mokum Mariteam en de Verenigde Bedrijven van het Food Center Amsterdam een convenant ondertekend voor samenwerking in goederenvervoer via de Amsterdamse grachten. Vanaf september starten zij met schone en stille distributie van (vers)goederen over het water naar het centrum van Amsterdam. "Door de distributie te verzorgen met een elektrisch aangedreven schip, is er sprake van een uiterst milieuvriendelijke en toch efficiënte bevoorrading. Alhoewel het idee van ‘vracht door de gracht’ afgeleid is van vroeger, mag dit het eerste elektrische vrachtschip genoemd worden dat actief is in Amsterdam", zegt Cor Gerritsen van Mokum Mariteam.

*Steun van gemeente*
De gemeente Amsterdam ondersteunt de plannen van de partners. De samenwerking tussen de Verenigde Bedrijven van het Food Center en Mokum Mariteam past uitstekend in het beleid om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren.

*Jarenlange ervaring*
Het bedrijf heeft een elektrisch schip in aanbouw met een laadvolume van 85 kuub. Inzameling van retourvracht meegerekend, kunnen per vol schip ongeveer vijf à zes stadsvrachtwagens vervangen worden. "De initiatiefnemers van Mokum Mariteam hebben jarenlange ervaring in elektrisch varen; nu wordt deze techniek toegepast in goederenvervoer. In september is het schip operationeel en gaan we ervaren hoe we het beste op de wensen van het Food Center kunnen inspelen", zegt Gerritsen.

*Schone en stille distributie*
De samenwerking is een voorproefje op de herstructurering van het Food Center, waarbij het versgoederencentrum aan de Jan van Galenstraat ingrijpend verbouwd wordt in de komende jaren. "Het Food Center staat voor een ingrijpende vernieuwing die het ook mogelijk maakt om het Center net als vroeger weer goed bereikbaar te maken via waterwegen. Daarbij is het natuurlijk niet de bedoeling in te boeten aan bereikbaarheid over de weg", vertelt Erik Fischer, voorzitter van de Verenigde Bedrijven van het Food Center.

~Frank Lindner~

Overig nieuws