De internationale horecavakbeurs EquipHotel, die van 6 t/m 10 november in Parijs plaatsvond, sloot af met een positieve balans en een goede opkomst. Na 4 jaar afwezigheid door COVID ontmoetten exposanten en professionals uit de horecabranche elkaar eindelijk weer om ideeën uit te wisselen, innovaties te ontdekken, samenwerkingen tot stand te brengen en zaken te doen. In een nog steeds turbulente economische context werd deze 2022-editie gekenmerkt door een hogere kwaliteit van het aanbod en een meer gekwalificeerd bezoekerspubliek.
"De EquipHotel 2022 was een succes. Deze editie, met als thema geëngageerde gastvrijheid, bevestigt de opmars van deze beurs voor hotel- en restaurantprofessionals. De 1.200 exposanten konden uitwisselingen, contracten of partnerschappen initiëren, ontwikkelen en zelfs concretiseren. Dat is de roeping van de EquipHotel: een B to B ontmoetingsplaats zijn. Zeker in de onzekerheid van deze periodes van gezondheids- en economische crises", legt beursmanager Béatrice Gravier, tevreden met het resultaat, uit.
"Een goede manier om klanten en partners te ontmoeten"
Enthousiasme ook aan de kant van de exposanten. "Ik ben tevreden over de gesprekken tijdens deze editie van de EquipHotel. Zelfs in het digitale tijdperk blijft dit type evenementen een goede manier om klanten en partners te ontmoeten", zegt Cathy Dufour, algemeen afgevaardigde van French Furniture. Een mening die gedeeld wordt door Élie Gamblin. Managing Director van Nation Literie. Hij benadrukt de kwaliteit van het publiek dat dit jaar naar de EquipHotel kwam: "Op de stand ontving ik alleen premium professionals, allemaal bezig met concrete projecten om een hotel te kopen of te renoveren."
"We hebben de afgelopen jaren een echte evolutie van het meubelaanbod op de EquipHotel waargenomen. Tijdens deze 2022-editie hadden we uitstekende contacten in lijn met onze markt en voor ambitieuze projecten, ondanks deze sombere periode", merkt Christine Prévert, CEO van meubelfabricant Airborne, op haar beurt op.
Concrete en geëngageerde oplossingen
Hetzelfde enthousiasme is te vinden onder bezoekers. Zoals Mauro Santinato, Managing Director van Teamwork Hospitality, die met zo'n vijftien Italiaanse architecten naar Parijs kwam. Hij zei dat hij verrast was door het brede aanbod van de EquipHotel: "De beurs gaat van servies tot technologische innovaties en wellness." Een ander voordeel: "De concrete oplossingen die de beurs biedt om tegemoet te komen aan de dagelijkse problemen van hoteliers en restauranthouders." Wat betreft de Zweedse Tarek Hegazy, hoofd van Living Design, hij omschrijft de beurs als "een geweldig netwerkpunt." Hij voegt eraan toe: "Ik ben onder de indruk van de oplossingen of andere methodologieën, zowel duurzaam als milieuvriendelijk, die door de meeste leveranciers worden aangeboden."
Een mix van generaties
Na vier jaar afwezigheid heeft de EquipHotel 2022 horecaprofessionnals weer de kans gegeven elkaar te ontmoeten. "Het was een genoegen om de interesse van hoteliers en restauranthouders te zien die aanwezig waren in Parijs. De EquipHotel heeft ontmoetingen tussen alle spelers in de hotel- en restaurantindustrie gefaciliteerd, met mooie momenten van uitwisseling rond eco-verantwoordelijkheid", legt Christophe Hay, tweesterrenchef van restaurant Fleur de Loire (Blois) en ambassadeur van deze 2022-editie van de beurs uit.
Zo stonden Meilleurs Ouvriers (beste Franse ambachtslieden), internationaal gerenommeerde sommeliers, sterrenchefs of directeuren van gerenommeerde hotels schouder aan schouder met een groot aantal opkomende talenten, leerlingen of studenten van hotelscholen. "Niet minder dan 70 jongeren van de Ferrandi Paris hospitality school verwelkomden, kookten of serveerden om de beurt in de Chefs' Lounge en op het VIP Square, waar elke dag een andere chef-kok aan het formuis stond", legt Vianney Lecocq uit, docent koken aan de Parijse school.
Hetzelfde scenario in de VIP Bar, waar studenten van de CFA Médéric Paris Rungis opleiding samenwerkten met Victor Delpierre, wereldkampioen barista-cocktails.
"Tijdens deze vijf beursdagen hebben de jongeren vaardigheden opgedaan, omdat ze elke dag geconfronteerd werden met verschillende situaties. Ze hebben geleerd zich aan te passen, reactief te zijn, om te gaan met het onverwachte", zegt Vianney Lecocq.
Nieuwe editie EquipHotel in 2024
De volgende editie van EquipHotel vindt plaats van 3 t/m 7 november 2024. Een editie die zal volgen op de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024, die Dominique Restino, voorzitter van de Kamer van Koophandel van de regio Paris Ile de France, ziet als "een kans om te grijpen" voor de horecabranche. Hij zei dit tijdens de openingsconferentie van de EquipHotel 2022, in aanwezigheid van Thierry Marx, voorzitter van de Umih (Franse vereniging voor de hotelbranche), Didier Chenet, hoofd van het GNI (Vereniging van Onafhankelijke Hoteliers), en de gedeputeerde van het departement Eure-et-Loir, Guillaume Kasbarian, en ook voorzitter van de Commissie Economische Zaken van de Assemblée Nationale (Franse Eerste Kamer).
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.