Euro-Toques Nederland maakt bezwaar tegen een wetsvoorstel verbod op palingvangs Nederlandse wateren. De organisatie heeft een brief gestuurd aan de Nederlandse leden van het Europees Parlement, de verantwoordelijke ministeries in Den Haag en de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.
De inhoud van de brief is als volgt:
Namens Restaurantvereniging Euro-Toques Nederland en al haar leden willen wij hierbij kenbaar maken dat wij het oneens zijn met het voorstel van de Europese Commissie aangaande het verbod op de palingvangst in de maritieme wateren. Voor Nederland betreft dit de Westerschelde, Oosterschelde en de Waddenzee.
Het voorstel dat dinsdag 12 december 2017 bij het Europees Parlement ter besluitvorming op tafel ligt, staat haaks op het huidige duurzame palingbeheer, de maatschappelijke en sociale opvattingen hieromtrent en het algehele dierenwelzijn. Euro-Toques wil met klem benadrukken dat zij het voorgestelde vangstverbod geen goede maatregel vindt.
Nederland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een gidsland als het gaat om duurzaam palingbeheer. De sector doet al sinds 2010 meer dan het Eel Management Plan verplicht stelt. Zij voert in samenwerking met de beroepsvisserij, NGO’s en wetenschap projecten uit die bijdragen aan de verbetering van de palingstand. Het Eel Stewardship Fund (ESF) investeert geld vanuit de sector in projecten en in belangrijk wetenschappelijk onderzoek, zoals naar kunstmatige voortplanting van paling.
Palingen zijn migrerende vissen: zij paaien in de oceaan en groeien op in het zoete water van Europa. Maar de jongen kunnen het zoete water niet bereiken, terwijl de volwassenen juist niet naar zee kunnen: de kusten zijn gesloten en het binnenwater bevat duizenden obstakels. Dijken, sluizen, gemalen en waterkrachtcentrales vormen onneembare obstakels.
Het zijn juist de beroepsvissers die de natuur helpen, door jonge paling uit te zetten en de volwassen palingen handmatig, over de dijken, op weg naar zee te zetten. Een visserijverbod zou dit goede werk van de beroepsvissers in een aantal zoutwater-gebieden onmogelijk maken. De maatregel zal dan ook contraproductief blijken.
In 2017 rapporteert de Nederlandse sector een sterk gestegen hoeveelheid paling. Ook de al jaren licht stijgende glasaalintrek is een teken van een voorzichtig herstel. De 800 Nederlanders die werkzaam zijn in de palingsector, zouden ondanks hun goede inspanningen ernstig worden gedupeerd door een verbod op de palingvangst in zout water. Beter is dat de commissie toeziet op een juiste uitvoering van het Eel Management Plan in alle Europese lidstaten; voldoende restocking en het voorkomen van trafficking naar Azië.
Onze Horeca in het algemeen en in het bijzonder de restaurateurs die aangesloten zijn bij Euro-Toques Nederland, zijn gebaat bij een goed beheerde palingstand, bij transparantie en bij een gesloten chain of custody. De werkwijze van stichting Duurzame Palingsector Nederland sluit daar naadloos bij aan, net als bij de Code van Eer van Euro-Toques Nederland die door alle aangesloten leden wordt gerespecteerd. Wij hopen dan ook dat u de juiste maatregelen neemt voor een verbetering van de palingstand, waarbij de rol van de palingsector en de beroepsvisserij in het hedendaagse natuurbeheer op waarde wordt geschat.