Het is een beetje een dubbel gevoel. Aan de ene kant zijn we ontzettend blij en dankbaar dat we onze zaak draaiende kunnen houden, aan de andere kant slaat de twijfel af en toe wel eens toe. Moeten we wel doorgaan met afhalen? Je dwingt mensen toch om de straat op te gaan, terwijl het advies van de overheid is om binnen te blijven.
Ik zie om mij heen dat restaurants in hun enthousiasme zijn begonnen met afhalen en bezorgen, maar daar nu op terugkomen. Hun voornaamste reden is dat ze de 1,5 meter afstand tussen de mensen niet kunnen waarborgen en hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Ze sluiten de tent. Gelukkig kunnen wij wel de 1,5 meter afstand waarborgen, zie filmpje onderaan. Wij hebben de luxe dat we een aparte ingang en een aparte uitgang hebben kunnen realiseren. Zo hoeven de mensen niet terug te lopen en voorkom je dat ze binnen anderhalve meter met elkaar in contact komen. Er is ook nooit meer dan 1 gast tegelijk in het restaurant.
Gisteren kwamen ook bij ons de berichten binnen over de verscherpte maatregelen die de overheid treft om het coronavirus in te dammen. Een goede zaak. Alleen is ons, en eigenlijk heel horeca Nederland, niet duidelijk of we na 6 april open mogen. Ik ga er niet vanuit. Als je de verscherpte maatregelen bekijkt, dan past daar het beeld van een bruisende horeca niet bepaald tussen. Ik denk dat ze wachten en niet alle restricties in een keer over de bevolking willen spuien. Ik verwacht in de komende week dat we te horen krijgen dat ook de horeca tot 1 juni gesloten dient te blijven.
Gisteren waren we voor het eerst ‘open’. Mensen kwamen in grote getalen bij ons afhalen, één voor één. 27 keer penne met gamba, 27 keer gehaktbal met stamppot en 7 keer vegan pompoen curry. Voor deze hele week staat het menu al vast. Voor volgende week ben ik aan het brainstormen. Ik haal de vegan variant er waarschijnlijk. Ik kies voor twee hoofdgerechten: een vleesgerecht en een visgerecht waarbij je de component vis weg kan laten zodat er een vegetarisch gerecht ontstaat. Die zeven vegan gerechten die we gisteren hebben verkocht, kostten te veel tijd en moeite.
Voor aanstaande donderdag hebben we nu al ruim zestig rendangs verkocht, dat gaat als een speer en loont, maar voor het geld doen we het niet. De aanvragen voor de driegangenmenu’s die we voor zaterdag hebben, heb ik moeten stopzetten. Zoveel aanmeldingen waren er. Het is bizar om te zien hoe hard het loopt. Het houdt ons ontzettend bezig en we leren veel. Thuiszitten is niks voor ons, die muren komen al snel op ons af. Om het bezigheidstherapie te noemen gaat wat ver, maar afhalen en bezorgen is ook mede opgezet om de verveling tegen te gaan. Ik kan niet thuis zitten.
Iedereen ontzettend veel sterkte en wijsheid toegewenst! #HorecaBeStrong
Fernando Jonker is chef en mede-eigenaar van Fernando's uit Alkmaar. Samen met zijn compagnon Mark Zomers bestiert hij Fernando's sinds oktober 2017. Iedere dag schrijft Fernando een blog over zijn ervaringen als chef en ondernemer in crisistijd. Naast zijn blog schrijft Fernando columns voor De RestaurantKrant. Lees zijn columns hier.
Lees hier deel 1 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.
Lees hier deel 2 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.
Lees hier deel 3 van zijn dagboek: Ondernemen in crisistijd.