De gerenommeerde Colombiaanse chef Leonor Espinosa geeft in oktober een masterclass op Folie Culinaire, hét internationale vakevenement voor de gastronomie in Maastricht. Zij is de eerste chef uit de spectaculaire line-up van nationale en internationale chefs die de beursorganisatie bekend maakt. Espinosa wordt gezien als de beste vrouwelijke chef van Colombia en staat bekend om het gebruik van traditionele Colombiaanse producten met een moderne twist.
Leonor (Leo) staat met haar restaurant ‘Leo Cocina y Cava’ in Bogotá op nummer 16 van de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst van S. Pellegrino en is daarmee het beste restaurant van Colombia. Geboren in het Colombiaanse Cartagena leert Espinosa al jong de authentieke keuken van de Caraïbische kust kennen. Opgeleid in de economie en de kunst werkt ze in de marketing, maar de enorme rijkdom aan plantengewassen, producten en authentieke regionale keukens van Colombia doen haar in 1998 besluiten zich volledig daarop te richten. Ze doet onderzoek naar traditionele ingrediënten, technieken en bereidingen en ziet het als haar taak het culinaire erfgoed van Colombia te bewaren en uit te dragen. Daartoe opent ze in 2007 restaurant Leo Cocina y Cava, dat in het eerste jaar al tot de beste 82 restaurants ter wereld wordt uitgeroepen door Condé Nast Traveller Magazine. Ze kookt er de traditionele Colombiaanse keuken met een moderne twist en hedendaags gepresenteerd.
Kaaiman uit de Amazone
Geïnspireerd door de Caribische en Spaanse invloeden van Cartagena en de Afrikaanse en inheemse Indiase culturen van Colombia kookt de 55-jarige Leonor in haar restaurant met alles wat Colombia te bieden heeft. Ze werkt met planten uit de tropische regenwouden en het Andesgebergte, tropische vruchten en bessen, wilde koffiebonen, gefermenteerde cocabladeren en traditionele dranken als arrechón op basis van gecondenseerde melk en specerijen, dat gezien wordt als een afrodisiacum. Het Amazonegebied inspireert tot gerechten met kaaiman en de zoetwatervis pirarucú, de Stille Zuidzee biedt vis en schaaldieren en de regio Santander levert mieren waarvan Leonor de pantsers verwerkt tot een crunch bij tonijn.
In het licht van de toenemende belangstelling voor de Zuid-Amerikaanse keukens biedt Folie Culinaire met de masterclass van Leonor Espinosa de beursbezoeker volop inspiratie om deze keukens verder te ontdekken.