De Franse topchef Alain Ducasse is pessimistisch over de kookkunsten van zijn landgenoten. ÂKoken is tegenwoordig een hobby voor in het weekendÂ. Steeds meer vrouwen in Frankrijk werken, waardoor het hen aan tijd ontbreekt om ook nog eens dagelijks te koken. Aan het woord is de wereldberoemde topkok Alain Ducasse, goed voor negentien Michelinsterren. ÂHet is de globalisering, en dat is geen goed nieuws, zegt hij in de Britse krant The Independent.
*Italianen*
Het dagelijks koken raakt daarmee steeds meer uit de gratie, ten gunste van het kokkerellen in het weekend, met familie en vrienden. De Italianen pakken het volgens Ducasse anders aan: ÂLa mamma is daar nog steeds degene die voor de familie kookt.
*Kookschool*
Alain Ducasse is in mei vorig jaar een kookschool gestart, waar Fransen de basisvaardigheden van het koken krijgen bijgebracht. 25 jaar geleden zou zoÂn school nooit een succes zijn geweest, aldus de topchef. Maar ja, toen was er nog de traditie dat moeders hun kookkennis doorgaven aan hun dochters. Nu is dat niet meer zo.
~Sanny Visser~
Fransen verleren het koken
24 februari 2010