Volgens de pas gekozen gastvrouw van het jaar Blanche Vinke van restaurant De Kromme Watergang in Breskens zijn er twee sleutelbegrippen als het om gastvrouwschap gaat, namelijk plezier hebben en jezelf blijven. "Ik zou niet eens weten hoe ik een toneelstukje moest opvoeren, dat hebben gasten toch meteen in de gaten?", aldus de Zeeuwse. Het culinaire blad Saissonnier deelt elk jaar de D'Couvert 2009 uit.
De uitreiking was 'ontzettend leuk'. "Freek de Jonge gaf mij de prijs en die maakt er echt wat van", blikt Vinke terug. Maar stiekem wist ze al in april dat zij de gelukkige was. Ze verklapt: "Iemand van de Saissonnier was bij ons te gast en ik deed gewoon wat ik altijd doe: ik heb hem met veel plezier bediend." Later werd ze op een horecabeurs apart geroepen door Saissonnier. "Ik schrok een beetje: o jee, is er iets misgegaan? Toen hoorde ik dat ze mij de prijs wilden uitreiken."
Vinke blijft heel bescheiden. "Ik doe toch niet meer dan een ander? Daarnaast heb ik een heel sterk team om mij heen, zonder hen zou ik het niet kunnen."
Concrete tips heeft de gastvrouw dan ook niet. "Het zal wel komen omdat ik een Zeeuwse ben, wij hebben een beetje de Belgische gastvrijheid", lacht ze. "Maar als ik nieuwe mensen moet aannemen let ik bij een sollicitatiegesprek vooral op het enthousiasme en de spontaniteit van iemand. Kennis is mooi meegenomen, maar kun je aanleren."
~De Restaurantkrant, Sanny Visser~
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20RestaurantKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20RestaurantKrant.nl%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/gastvrouw-van-het-jaar-plezier-hebben-en-jezelf-blijven/
Gastvrouw van het Jaar: 'Plezier hebben en jezelf blijven'
11 december 2009