Gediplomeerd keukenpersoneel niet voor het oprapen

Auteur: Jorien Slager
9 januari 2017
Gediplomeerd keukenpersoneel niet voor het oprapen

De horecabeurs Horecava gaat vandaag van start en de stemming zit er goed in. Het gaat weer goed met restaurants en cafés. Misschien zelfs een beetje té goed, want veel restaurants staan te springen om goed personeel in de keuken. En dat personeel ligt momenteel niet voor het oprapen, meldt BNR.

Een verkorte koksopleiding moet de oplossing zijn, om de zoektocht naar gediplomeerde koks te vereenvoudigen, zegt Yvonne Meijer van restaurant De Duinerij in Bergen aan Zee. 

Vakkrachten

Horeca is zo op het oog een leuk vak, maar de praktijk is vaak toch minder florissant, zegt Meijer. Op zich heeft ze niet alleen maar gediplomeerd keukenpersoneel nodig. 'Een aantal wel, want we maken al onze producten zelf, maar we hebben niet alleen maar vakkrachten nodig; eigenlijk voornamelijk enthousiaste mensen die vol passie mee willen doen in het spel.'

Bovendien is de ene opleiding de andere niet. Zo is er de verkorte opleiding die voornamelijk is weggelegd voor mensen die gemotiveerd zijn om op korte termijn in de praktijk aan de slag te gaan. Voor een volwaardige mbo-koksopleiding moet je al rond je veertiende kiezen. Maar dan krijg je wel een zeer uitgebreid pakket: 'Je merkt ook dat een groot gedeelte afhaakt omdat ze het koksvak in de praktijk toch niet leuk vinden.'

Overig nieuws