Gouden Mossel prooi voor Robin van Persie en Sander de Kramer

Auteur: David Bakker
20 november 2019
Gouden Mossel prooi voor Robin van Persie en Sander de Kramer

Op woensdag 20 november heeft restaurant Kaat Mossel voor de 25ste keer een Gouden Mossel uitgereikt aan twee Rotterdammers die zich sterk inzetten voor de stad of een goed doel. Aan boord van het Spido-schip Abel Tasman kregen journalist en televisiepresentator Sander de Kramer en stervoetballer Robin van Persie de Gouden Mossel uit handen van restauranthouders Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire. Beeldhouwster Tineke Nusink maakte dit jaar het ontwerp van de felbegeerde prijs.

De afgelopen maanden heeft een jury zich gebogen over een lijst van markante Rotterdammers waaruit de twee namen zijn gekozen. Wereldverbeteraar Sander de Kramer werkte onder andere vijftien jaar aan een netwerk voor straatkrantverkopers, dat begon in Rotterdam. Met de straatkrant hielp hij honderden dak- en thuislozen om een beter bestaan op te bouwen. Sinds 2007 zet hij zich met zijn stichting 'Sunday Foundation' belangeloos in voor armoedebestrijding in het straatarme Sierra Leone, West-Afrika. Daar redde hij – met gevaar voor eigen leven - honderden kinderen uit de diamantmijnen, waar zij zich bijna letterlijk doodgroeven. Met hulp van de lokale chiefs haalde hij kind-slaven uit een uitzichtloze situatie en zorgde dat ze naar school konden. Door Sanders tomeloze inzet zijn de diamantmijnen inmiddels veranderd in rijstvelden. De stichting is een begrip in Sierra Leone en Sander groeide uit tot een volksheld. In 2010 werd hij er als eerste blanke westerling zelfs gekroond tot chief en won hij recentelijk de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs.

Het leven van Robin van Persie leest als een jongensboek. Opgroeiend in Kralingen werkte hij zich via voetbalclub Excelsior op tot een internationaal geroemde stervoetballer en won hij onder andere op jonge leeftijd met Feyenoord de UEFA Cup. Bij clubs als Manchester United en Arsenal werd Van Persie een echte wereldster en schreef hij voetbalgeschiedenis bij Oranje. Sinds Van Persie in De Kuip werd uitgezwaaid, zet hij zich in voor goede doelen.

Vrienden

Robin en Sander zijn oude bekenden en hebben een warme band. Van Persie doneerde voetbalschoenen en een flinke som geld aan Sanders stichting, waardoor een nieuwe school voor de kinderen in Sierra Leone kon worden gebouwd. ‘Ik weet bij Sander dat elke donatie goed terecht komt,’ vertelt Van Persie. ‘Hij geeft mensen de mogelijkheid en hoop om uit hun kansloze situatie te komen. Daar draag ik graag een steentje aan bij. Of het nu met geld is, of het uitdelen van voetbalspullen: om een kind een toekomst te geven is het mooiste dat er is.’

Felbegeerde prijs

Sinds 25 jaar is de Gouden Mossel van brasserie Kaat Mossel een begrip in Rotterdam. In het bijzijn van genodigden werden de markante Rotterdammers dit keer in het zonnetje gezet op het schip Abel Tasman, van rederij Spido. Sinds 2016 worden niet één, maar twee Gouden Mosselen uitgereikt. Eigenaren Ron en Marie-Claire willen hiermee een inhaalslag maken, zodat het aantal uitgereikte Gouden Mossels straks synchroon loopt met de bestaansjaren van het restaurant, dat in 1990 haar deuren opende. Zo zal de dertigste Gouden Mossel worden uitgereikt tijdens de dertigste verjaardag van het restaurant, in 2020. Vorig jaar namen hoogleraar Casper van Eijck en burgemeester Ahmed Aboutaleb de Gouden Mossel in ontvangst. Eerder kregen onder meer Dirk Kuijt, Richard Groenendijk, Herman den Blijker, Pieter Lutz, Leontien van Moorssel, André van Duin en Giovanni van Bronkhorst de Rotterdamse prijs.

Over Kaat Mossel

Brasserie Kaat Mossel is een alom bekend en drukbezocht adres voor liefhebbers van mosselgerechten en vele visspecialiteiten, maar ook vleesgerechten. Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire hebben het restaurant overgenomen van gangmaker Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel is afkomstig van de historische figuur Catharina 'Caetje' Mulder: een Rotterdamse mosselkeurvrouw die gevreesd werd om haar grote mond. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze de kwaliteit van de mosselen keurde en toezicht hield op de mosselventers in de Oude Haven. Zelf verkocht ze ook mosselen aan klanten in Rotterdam. Kaat Mossel stak haar sympathie voor koning Willem V niet onder stoelen of banken, en versierde haar mosselkar met oranje linten. De patriotten waren daar niet van gediend en veroordelen Kaat in 1785 tot tien jaar cel voor het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mosselkeurvrouw.

Overig nieuws