De helft van de restaurants is tijdens kerst gesloten, dat blijkt uit een inventarisatie van BNR. Het aantal restaurants dat besluit om haar deuren niet te openen, kan nog oplopen vanwege de verlenging van de avondlockdown, die afgelopen dinsdag werd afgekondigd door het kabinet. "Het is niet rendabel genoeg. De omzet daalt, terwijl je een hoop kosten hebt, denk aan inkopen doen en personeel betalen. Restaurants die normaal met lunch en diner open zijn, draaien nu alleen lunch. Dan wil je zeker weten dat de tafels gevuld zijn," verklaart Joyce Teune van restaurantsite The Fork aan BNR.
Er is vanuit de horeca grote behoefte aan zekerheid, maar juist daar ontbreekt het nu aan. Veel restaurants hebben al ruim voor de coronapersconferentie besloten om toch niet open te gaan met kerst. Koninklijke Horeca Nederland (KHN), "vindt het uitermate teleurstellend dat de lockdown opnieuw plaatsvindt in de periode die voor de horeca zó belangrijk is." Als alternatief voor het kerstdiner dat niet door kan gaan, serveren sommige restaurants alleen lunch, of zetten ze in op afhaal- en bezorgmaaltijden.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.