Vanaf donderdag 15 april mag restaurant De Zwarte Haan bij de zeedijk in St. Jacobiparochie zich officieel het allereerste Waddengoud-restaurant noemen. Hiermee voldoet het restaurant van Jacob en Loes Jensma aan de criteria van het streekkeurmerk Waddengoud voor horecagelegenheden. Dit betekent onder meer dat horecazaken minimaal vijf gerechten serveren gemaakt van typische en echte ingrediënten uit het Waddengebied, zoals de Wadoesters, Texels lamsvlees, zeebaars en duindoorn. Henk Gemser, Chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg, reikt die dag het ÂWaddengoud uit aan de eigenaren. Hiermee is Nederland na de winterspelen alsnog een gouden plak rijker.
*Bekroning*
Tijdens een informele bijeenkomst vieren De Zwarte Haan en Waddengoud samen met genodigden deze bekroning van het eerste restaurant dat aan de eisen van Waddengoud voldoet. Om het Waddengoud-keurmerk te mogen krijgen, dient een restaurant niet alleen te voldoen aan een aantal culinaire eisen. ÂOm het keurmerk te verdienen beoordeelt de controleur niet alleen de menukaart, maar ook of het gebouw een bepaalde cultuurhistorische waarde heeft en of de omgeving van het bedrijf een typische Waddenuitstraling heeft. Daarnaast kijkt hij ook naar bijvoorbeeld gastheerschap en deelname aan typische Waddenarrangementen. Op elk onderdeel scoor je een aantal punten. Als je dan een minimaal aantal punten behaalt, ben je geslaagd voor Waddengoud. De moeite waard, want hiermee bieden we onze klanten iets extraÂs en onderscheiden we ons van de rest", aldus Jacob Jensma.
~Frank Lindner~
Waddengoud-keurmerk voor De Zwarte Haan
14 april 2010