Horeca & Veiligheid: Zo beperk je de kans op een overval

Auteur: Redactie
Horeca & Veiligheid: Zo beperk je de kans op een overval

Het treffen van maatregelen om je horecabedrijf voor te bereiden op een mogelijke overval is een serieuze aangelegenheid, gericht op waarborgen van een veilige plek voor zowel medewerkers als gasten. Hoewel het onmogelijk is om alle risico's uit te sluiten, kunnen deze preventieve stappen de kans op een overval aanzienlijk verminderen en de impact ervan verkleinen mocht het toch gebeuren.

1.Risicoanalyse

Analyseer de risico's voor je horecazaak door factoren zoals locatie en openingstijden te onderzoeken. Bekijk incidenten bij soortgelijke ondernemingen die eerder in de buurt plaatsvonden. Denk na over veiligheidsrisico's en veranderingen per seizoen. Als een horecazaak seizoensafhankelijke openingstijden hanteert, kan het risico op een overval veranderen. Als je bijvoorbeeld in het hoogseizoen langer open bent en het drukker is, neemt de kans op een overval toe omdat er mogelijk meer contant geld aanwezig is. Met deze analyse krijg je nuttige informatie om gerichte maatregelen te kunnen nemen, zoals het installeren van beveiligingssystemen of het aanpassen van werktijden.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de themamaand Horeca & Veiligheid. Alle artikelen uit deze themamaand zijn hier te vinden.

2.Beveiligingsplan opstellen

Stel een beveiligingsplan op voor je horecazaak, gericht op aspecten zoals camera's, verlichting, alarmsystemen en toegangscontrole. Zorg ervoor dat deze maatregelen niet alleen de zaak zelf beschermen, maar ook de omgeving. Dit kan helpen ter voorkoming van incidenten, zoals overvallen. Het is belangrijk dat medewerkers bekend zijn met het plan en weten hoe ze moeten handelen in mogelijke noodsituaties. Evalueer regelmatig hoe goed het beveiligingsplan werkt.

3.Training van personeel

Zorg ervoor dat je het personeel regelmatig traint in veiligheidsprocedures en wat ze moeten doen als er een overval plaatsvindt. Het is belangrijk dat medewerkers weten hoe de alarmsystemen werken, waar de nooduitgangen zijn en hoe ze rustig kunnen handelen in zo'n situatie. Het is van belang dat medewerkers de veiligheid van zichzelf en anderen vooropstellen en samenwerken met de politie. Om de situatie rustig te houden tijdens een overval, moeten werknemers kalm blijven en geen paniek veroorzaken. Ze dienen de aanwijzingen van de overvaller op te volgen en geen onnodige bewegingen te maken. Door rustig en samenwerkend gedrag te tonen kunnen ze de kans op geweld verminderen. Bij een overval wordt over het algemeen geadviseerd om de overvaller niet rechtstreeks aan te kijken. Direct oogcontact kan als bedreigend worden ervaren en de situatie verergeren. Belangrijk is ook om mensen te herinneren aan de noodzaak van stilte en samen te werken met de politie nadat de overvaller vertrokken is.

4.Samenwerking met lokale autoriteiten

Onderhoud goede relaties met de lokale politie en andere autoriteiten. Zij kunnen waardevolle informatie en ondersteuning bieden bij het versterken van de veiligheid in en rondom je zaak. De politie kan beveiligingsadvies geven en in bepaalde gebieden zelfs extra surveilleren.

5.Beveiligingspersoneel inzetten

Overweeg de inzet van professioneel beveiligingspersoneel, vooral tijdens risicovolle uren. Het aanwezige beveiligingspersoneel kan preventief optreden en fungeren als een afschrikmiddel voor potentiële overvallers.

6.Veilige geldafhandelingsprocedures

Verminder het risico op overvallen door veilige geldafhandelingsprocedures in te voeren. Beperk contante transacties en breng overtollig geld regelmatig naar veilige locaties. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk contant geld (zichtbaar) aanwezig is en breng medewerkers op de hoogte over het belang hiervan.

7.Verbeterde verlichting

Zorg voor voldoende verlichting in en rondom je horecazaak, vooral bij ingangen, parkeerplaatsen en mogelijke schuilplekken. Goede verlichting ontmoedigt overvallers, helpt bij het herkennen van verdachte personen en bevordert de algemene zichtbaarheid, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid voor iedereen die betrokken is bij de horecazaak.

8.Paniekknoppen en alarmsystemen

Installeer stille paniekknoppen bij kassa's en op andere strategische locaties. Deze knoppen kunnen discreet worden geactiveerd om de politie te waarschuwen, zonder dat de overvaller er weet van heeft. Investeer ook in een betrouwbaar alarmsysteem dat aansluit op lokale beveiligingsdiensten.

9.Samenwerken met andere ondernemers

Werk samen met andere bedrijven in de buurt om een gedeeld veiligheidsinitiatief op te zetten. Door informatie te delen en gezamenlijk preventieve maatregelen te nemen, kun je de veiligheid in het gebied verbeteren. Denk aan het plaatsen van gezamenlijk beveiligingscamera’s waar dat is toegestaan en het aanbrengen van gemeenschappelijke verlichting in de omgeving, zoals op parkeerplaatsen en in donkere steegjes. Goede verlichting werkt ontmoedigend voor potentiële overvallers.

10.Blijf alert en geïnformeerd

Houd de lokale veiligheidssituatie nauwlettend in de gaten en blijf op de hoogte van eventuele recente overvallen in de omgeving. Pas je veiligheidsmaatregelen aan op basis van actuele informatie en omstandigheden.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws