In november opent in het Belgische Doornik een 'smoking restaurant' de deuren. Het wordt een etablissement voor rokende gastronomen, zo schrijven de kranten van de groep Sud Presse vrijdag. De achterliggende truc van de restauranteigenaar: de zaak wordt omgevormd tot een 'besloten club' waarvoor leden moeten betalen.
*Contributie*
Om niet in de illegaliteit te vervallen heeft de patron van de zaak gebruik gemaakt van een gaatje in de Belgische wetgeving over het rookverbod in de horeca. Zijn zaak is geen restaurant, maar een rokersvereniging die haar leden ontvangt. Die club zal haar leden 'toevallig' ook de diensten van een restaurantbedrijf aanbieden. De tabakswet geldt niet voor privé-clubs. Om in het restaurant te kunnen dineren moet men eerst een lidgeld van 3 euro betalen.
*Gastronomen?*
Of de leden nu werkelijk 'gastronomen' zijn gaat is nog maar de vraag. Tabak, rook en nicotine hebben nou niet echt een goede uitwerking op de smaakpapillen. Alternatief zou "koken met tabak zijn":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/koken-met-tabak/. Middels food pairing gaan sigarenrook en chocolade, en rook en vis goed samen. Een zalm roken boven mot van sigarentabak bijvoorbeeld.
Bron alinea's 1 en 2: belga
~Frank Lindner~
In België kan het: roken in resto (voor leden)
25 september 2010