De inspecteurs van Michelin Nederland hebben drie restaurants opgenomen in de Nederlandse versie van de gids. Deze nieuwe restaurants krijgen meteen een persoonlijke pagina op de website en de app van de Michelin Gids en zijn makkelijk te herkennen aan het ‘Nieuw’-symbool. Of deze restaurants ook een Michelinster, een groene ster of een Bib Gourmand krijgen wordt tijdens de jaarlijkse Sterrenceremonie onthuld.
De volgende restaurants zijn toegevoegd aan de gids:
Bistro Toost
Amstelveen
"Toost is een warme en bruisende bistro, de gedroogde bladeren aan het plafond zorgen voor een zekere mediterrane sfeer. Een plek aan de lange toog is altijd een goed idee. U kiest hier à la carte, uit allerlei typische gerechten in tussengerechtporties. Remoulade van krab met een krokante toast, knapperige groenten en een mosterdvinaigrette, of nog met de hand gesneden steak tartaar die onder meer op smaak wordt gebracht met kappertjes, geserveerd met verse friet en mayonaise: dit soort herkenbare gerechten, met hier en daar een Aziatische uitspatting, maken het succes van deze leuke bistro. Vergeet niet te reserveren!"
Cellar Door
Woudrichem
Michelin: "Het oude raadhuis van Woudrichem heeft een smaakvolle verjongingskuur gekregen. Achter de bakstenen façade huist een stijlvol restaurant dat ruim aanvoelt. Paulina, de charmante gastvrouw, en chef Kalai hebben ervaring opgedaan bij mooie huizen en dat merkt u aan hun aanpak. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo wordt veel aandacht besteed aan de opmaak van de borden. De chef werkt met een menu waarin hij zijn creativiteit laat spreken. Boterzachte filet van ree pept hij bijvoorbeeld op met gepofte rode biet, knolselderij met koffie, gebakken witlof met miso en een elegante wildsaus waarin opgelegde kersen voor levendigheid zorgen. Bij Cellar Door is de ambitie voelbaar."
CUE
Amsterdam
"George Kataras is een chef met een eigen stijl. Hij speelt creatief met rooknuances van de grill en de barbecue, levendigheid van fermentatie en een zekere Nordic subtiliteit. Met drie à vier elementen weet hij te verrassen. Denk aan gerijpte zeebaars die sappig wordt gegrild, bedekt met poeder van szechuanpeper, zeste van bergamot en een diepe saus op basis van gefermenteerde asperges en de graten van de vis. Het menu – u kiest tussen een korte of lange versie – is een beleving. Dat geldt ook voor de geweldige wijnassociaties van de sommelier, met een voorkeur voor natuurwijnen, en de vintage vibe van CUE, die doorloopt in de listening bar in de kelder. Een must om te genieten van een cocktail en bites terwijl een dj beats laat swingen."
Haricot.
Maastricht
"Haricot is het verhaal van drie vrienden die elkaar bij De Librije leerden kennen en vandaag op eigen benen staan. Ze installeerden zich hartje Maastricht, in een gezellige zaak die met z’n vele houtwerk een zekere Franse vibe uitstraalt. U krijgt hier een menu voorgeschoteld waarin de chefs aantonen dat ze de kunst van het weglaten beheersen. Hun keuken is herkenbaar, al spelen ze ook graag met contrasten en levendigheid. Zo hadden onze inspecteurs een boontje voor de parelwitte ballotine van skrei met gebakken en gemarineerde oesterzwam, gefrituurde boerenkool en een pittig opgemaakte emulsie van beurre blanc voor karakter. Fijn!"
La Cebolla
Dordrecht
"Cees Timmerman is een liefhebber. Van mooie producten, liefst uit de streek, maar ook van mediterrane smaken en andere uitheemse invloeden. Dat merkt u aan de verleidelijke, ruime kaart die u zowel de keuze biedt uit kleine borden als uitgebreide gerechten. De manier waarop hij herkenbare smaken een update geeft, typeert deze chef. Een (volledige!) turbotin Indonesische schwung geven met die typische pittige/zoete nuances, een cheesecake herinterpreteren met een fijne sorbet van granny smith appel en krokante granola? In deze warme zaak, op de eerste etage van filmtheater De Witt, komt u ongedwongen smullen van echte smaken", aldus Michelin.
Muggels by Gijs
Uden
"Een karaktervolle boerderij met rieten dak, buiten het centrum van Uden, met binnenin een rustiek en gezellig decor onder de houten balken, en buiten een terras met uitzicht op de velden. Dat is de charmante omgeving waarin Gijs Hoevenaars zich heeft gesetteld nadat hij zich jarenlang opwerkte bij De Lindehof in Nuenen. Deze chef toont aan dat hij even gezwind een tournedos Rossini bereidt als dat hij speelt met mediterrane en Aziatische nuances. Zoals die sashimi van tonijn die hij oppept met soja, citrus en opgelegde groenten. Het ruime à la carte aanbod is een ware uitdaging voor gasten met keuzestress."
Restaurant Bomas
Sint-Oedenrode
"Inge Wollerich blaast het restaurant waar haar ouders jarenlang succesvol waren nieuw leven in. Ze doet dat samen met haar partner Koen Bomas. Het decor kreeg een elegante update, minimalistisch maar ook warm, ondergedompeld in crèmekleurige tinten. Fine dining is hier nog steeds de rode draad, met een klassieke ondertoon maar ook aandacht voor levendigheid en exotische nuances. Zijn glazig gebrande langoustine met een diepe schaaldierenjus en veelzijdige texturen van pompoen behoort nu al tot de signatuur van het huis. Het vaste menu (met ook de keuze uit enkele aanvullende gerechten) belooft wat!"
Xin
Rotterdam
"Op de gelijkvloerse verdieping van het urban Supernova hotel geeft Alexander Wong zijn eigen interpretatie aan de Chinese keuken. Xin betekent nieuw, waarmee hij zijn aanpak van traditionele recepten samenvat. Denk aan reepjes kingfish die in azijn zijn gegaard met gemarineerde daikon, gepofte rijst, zachte piment, olie van olijfblad en een kruidige coulis van koriander en bieslook. Deze chef denkt graag out of the box, zonder die pittige ondertoon en typische Chinese nuances te vergeten. Hij weet een fijn evenwicht te vinden tussen al die uiteenlopende indrukken. De ruime kaart is een ware ontdekkingstocht!"
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.