ING Research: Winstmarges restaurants en cafés onder druk

Auteur: redactie
Financieel Economie 28 september 2023
ING Research: Winstmarges restaurants en cafés onder druk

ING Research verwacht dat de inhaalgroei die de horeca sinds de coronapandemie heeft doorgemaakt volgend jaar niet doorzet. De bank voorspelt nog wel een minimale groei voor 2024, maar de cijfers liggen naar verwachting een stuk lager dan in de afgelopen jaren.

Na de grote inhaalslag in 2022 voorspelt ING Research voor de horeca in 2023 een volumegroei van circa 3 procent. Dit betreft deels nog herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in de eerste twee maanden van 2022 nog met beperkingen te maken had. Ondanks een aanhoudend laag consumentenvertrouwen wordt vraaguitval dit jaar nog gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens en door de hogere (minimum)lonen.

De prijzen in de horeca stijgen dit jaar naar verwachting voor het 3e jaar op rij met ten minste 3 procent, onder meer door hogere inkoop-, personeels- en energiekosten. Omdat het lang niet altijd mogelijk is de hogere kosten volledig aan de klant door te berekenen, staan vooral de winstmarges bij restaurants en cafés onder druk. De verwachting is dat consumenten, bij aanhoudend hogere prijzen, een pas op de plaats maken wat betreft etentjes en andere uitstapjes buiten de deur. Voor 2024 verwachten we een minimale volumegroei van 0,5 procent.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.

Overig nieuws