Investeren in... horecaservies

Auteur: Redactie
Investeren in... horecaservies

In de horeca is tafelaankleding en het uitgeven van gerechten steeds meer een essentieel onderdeel van de beleving voor de gast. Maar hoe zorg je ervoor dat de investering in je servies verantwoord is? Horecaondernemers staan vaak voor de uitdaging om de juiste keuzes te maken in hun investeringen. In de reeks ‘Investeren in…’ helpen we je de juiste beslissingen te nemen bij de aanschaf van horeca essentials. Dit keer: het juiste horecaservies.

Goed gekozen servies, zoals die van Tovari, zorgt ervoor dat gerechten beter tot hun recht komen, verhoogt de efficiëntie in de keuken, versterkt het totale horecaconcept en biedt zelfs mogelijkheden om op de lange termijn kosten te besparen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van servies? We bespreken de drie belangrijkste factoren: functionaliteit, levensduur & kwaliteit en prijs & duurzaamheid. Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken en kies het servies dat perfect aansluit bij jouw behoeften, budget en de beleving die je voor je gasten wilt creëren.

Functionaliteit 

Het servies moet niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch. Let op de volgende criteria:

  1. Gebruiksgemak: Zorg ervoor dat het servies zowel voor je personeel als je gasten prettig in gebruik is. Denk aan borden en schalen die makkelijk vast te houden zijn, bekers die goed in de hand liggen en servies dat niet te veel lawaai maakt in combinatie met bestek. 

  1. Stapelbaarheid: In de horeca is opslagruimte vaak beperkt. Zorg dat je servies stapelbaar is, zodat je ruimte bespaart en de efficiëntie in de keuken verhoogt. 

  1. Vaatwasser-, magnetron- en ovenbestendigheid: Controleer of het servies bestand is tegen de vaatwasser en/of oven. Dit maakt het schoonmaken en opwarmen van gerechten veel gemakkelijker. 

  1. Variëteit: Zorg voor een breed scala aan serviesstukken voor verschillende gerechten. Let hierbij op de algehele uitstraling van je tafelaankleding. Ook verschillende kleuren en stijlen kunnen prima samengaan als je de juiste combinaties maakt. 

  1. Bestellen met marge: Bestel wat meer servies dan je direct nodig hebt, zeker voor onderdelen die veel gebruikt worden. Dit voorkomt problemen bij breuk of verlies, en zorgt ervoor dat je altijd genoeg voorraad hebt. 

  1. Bestek: Let op met kartelmessen, omdat deze je servies kunnen beschadigen en vaak niet de beste keuze zijn voor bijvoorbeeld een steak. Zacht metaal bestek kan krassen veroorzaken op hardgebakken porselein, wat zichtbaar wordt op het glazuur. 

  1. Temperatuurbehoud: Houd rekening met de temperatuurvastheid van het materiaal. Kunststof, hout en glas houden vaak geen temperatuur vast, dus niet alle gerechten zijn geschikt om op dit servies te serveren.

Tovari BV Ivar van Riel en David Otto
Familiebedrijf met 4 vestigingen in Nederland en gespecialiseerd in Gastronomie en Hotellerie

Levensduur & Kwaliteit 

Je wil dat je servies lang meegaat en er, zelfs na intensief gebruik, goed uitziet. Let op de volgende punten:

  1. Materiaal: Kies voor sterke materialen zoals porselein, dat stootbestendig is en goed bestand tegen de dagelijkse slijtage. Er zijn veel verschillende merken en grondstoffen, dus zorg dat je goed geïnformeerd bent. 

  1. Breukbestendigheid: Kies servies met een lage breukpercentage en vraag of er een chipgarantie beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat het servies beter bestand is tegen stoten en vallen, wat de vervangingskosten verlaagt en goed is voor het milieu. 

  1. Kleurvastheid: Kies voor servies waarvan de kleuren niet vervagen door herhaaldelijk wassen of blootstelling aan hitte. Zo blijft het servies lang aantrekkelijk en fris. 

  1. Reputatie van de leverancier: Werk met gerenommeerde leveranciers, bij voorkeur Europese fabrikanten met een bewezen staat van dienst op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Lees reviews en vraag collega-ondernemers naar hun ervaringen. 

  1. Totaalkosten: Kijk verder dan de aanschafprijs. Een bord met drie procent breuk per jaar kan over vijf jaar veel voordeliger zijn dan een goedkoop alternatief. 

  1. Beschikbaarheid op lange termijn: Zorg ervoor dat het servies dat je kiest beschikbaar blijft voor vervangingen in de komende jaren. Vraag of het servies makkelijk na te bestellen is.

Prijs & Duurzaamheid 

Als horecaondernemer zoek je naar de beste prijs-kwaliteitverhouding, waarbij duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Let op de volgende punten: 

  1. Prijs-kwaliteitverhouding: Goedkoper servies lijkt aantrekkelijk, maar als het snel breekt of slijt, ben je uiteindelijk duurder uit. Investeer in servies van hogere kwaliteit met een langere levensduur. 

  1. Duurzaamheid: Kies voor servies dat duurzaam geproduceerd is, met milieuvriendelijke productieprocessen die de impact op het milieu minimaliseren. Vraag ook naar alternatieven die de ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleinen. 

  1. Tweedehands servies: Overweeg het gebruik van tweedehands servies. Dit kan vaak goedkoper zijn en het kan een unieke uitstraling geven die goed bij je concept past. 

  1. Breuk is onvermijdelijk: Zelfs het sterkste servies zal niet zonder breuk blijven. Vraag bij aanschaf hoelang het servies beschikbaar blijft, zodat je voor vervangingen kunt zorgen. 

  2. Lokaal en duurzaam: Kies voor servies met lage breukpercentages, kortere logistieke lijnen (bij voorkeur van Europese fabrikanten) en vraag je leverancier naar hun milieuprestaties. Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema, ook voor je servies.

Overig nieuws