Het beste servies en het mooiste bestek op tafel bij de kerstmaaltijd? Eet deze Kerst eens met de vingers, dat is een stuk gezonder! Door gebruik te maken
van bestek eet je, ongemerkt, meer dan goed voor je is. In Azië bijvoorbeeld, waar ze eten met stokjes, komt minder overgewicht voor. De stokjes lokken niet uit tot Âovermatige schranspartijenÂ, schrijft het tijdschrift Fit met Voeding. En onderzoek laat zien dat ook eten met de vingers gezonder is dan eten met bestek.
*Zelf controle en regie*
Het eerste vaste voedsel van babyÂs bestaat uit gepureerd voedsel dat via een lepeltje gevoerd wordt. Beter is het om een baby zelf de controle te geven door het te laten eten met de handen. Door het voedsel los aan te bieden in plaats van een prakje, ontwikkelen babyÂs een grotere variatie aan smaak. Zelf voedsel pakken, stimuleert bovendien de oog-hand coördinatie. De noodzaak tot apart koken voor de baby of potjes voeding te kopen vervalt. En volgens Fit met Voeding hebben babyÂs die zelf met de hand eten op latere leeftijd minder overgewicht.
*Ouderen met dementie*
Er is nog een leeftijdsgroep die extra vruchten plukt van het eten met de vingers: ouderen met dementie. De helft van hen heeft problemen met het gebruik van bestek. De meest voorkomende oplossing: voedsel pureren en/of laten helpen door een zorgverlener. De beste oplossing: laten eten met de handen. De bewoners eten weer zelfstandig, behouden de regie en genieten zichtbaar meer van het eten. Opmerkelijk genoeg willen familieleden van dementerenden liever dat er met bestek gegeten wordt.
*Hoe het hoort*
En daarom leggen we ieder jaar weer voor iedereen die aanschuift met Kerst, naast luxe borden en glazen, het mooiste bestek op tafel. Als we echt voor luxe gaan zelfs meerdere besteksetjes per persoon. Zo hoort het immers?
Nog niet eens zo heel lang geleden aten we altijd met de vingers. Pas in de achttiende eeuw raakte de vork ingeburgerd, meldt het tijdschrift Fit met Voeding. Voor die tijd aten we met de vingers. Vies? ÂAls je vette handen had, kon je ze afvegen aan het tafelkleed of schoonmaken in een kom water waarin geurige kruiden als salie, marjolein of kamille waren gekookt.Â
Kersttip: eet eens met je vingers
22 december 2014