Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het nieuwe kabinet op Nederland uit de sluimerstand te halen en de horecasector perspectief te bieden. De brancheorganisatie vindt dat het tijd wordt dat het kabinet het coronabeleid en de maatregelen gaat herijken door te kijken naar wat er wél kan. Zeker nu omikron minder ziekmakend blijkt dan eerdere varianten. Vlak voor het weekend deelde KHN al de uitnodiging voor een kennismakingsgesprek met de nieuwe bewindspersonen, inclusief de horecaroutekaart voor een verantwoorde heropening.
In aanloop naar het eerstvolgende weegmoment vraagt KHN het kabinet nadrukkelijk de volgende twee punten mee te nemen: kijk naar wat er wél kan én houd rekening met het economische en sociaal-maatschappelijk belang van de horecasector voor de maatschappij.
Nieuw elan
De horeca krijgt te maken met nieuwe bewindspersonen, met name op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KHN is blij dat de nieuwe bewindspersonen officieel zijn beëdigd vandaag en feliciteert hen met hun benoeming. "Nu is het tijd om door te pakken en Nederland zo snel mogelijk uit de sluimerstand te halen."
Perspectief
KHN heeft de uitnodigingen voor een kennismakingsgesprek, inclusief horecaroutekaart, afgelopen weekend al bij deze bewindspersonen bezorgd. De brancheorganisatie rekent op een constructieve houding van het nieuwe kabinet en gaat graag in gesprek over hoe we de komende tijd slim omgaan met het coronavirus.Tijdens die gesprekken moeten in ieder geval twee onderwerpen worden aangekaart:
- 1. Hoe de horeca volgens KHN zo snel mogelijk weer volledig open kan na 14 januari aanstaande.
- 2. Uitgebreide ideeën en inbreng voor de korte en middellange termijn strategie waarbij we voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan en o.a. middels structurele voorzieningen ervoor kunnen zorgen dat de horeca ook na 2022 kan overleven en weer kan floreren.
Eerste stap: heropening horeca
Vorige week presenteerde KHN de horecaroutekaart met suggesties om op zeer korte termijn tot heropening van de horeca over te gaan. "Het is namelijk van groot belang om samen vooruit te kijken naar wat er wél kan in onze omgang met het coronavirus, in plaats van telkens terug te moeten vallen op contactbeperkende maatregelen waardoor de horeca moet sluiten." KHN zegt hierbij naar de ontwikkelingen in de samenleving te kijken, maar ook naar andere Europese landen waar de horeca op dit moment veel meer ruimte krijgt. De organisatie constateert dat het draagvlak voor de maatregelen afneemt: "de samenleving snakt naar lucht, perspectief, contact en wil elkaar weer ontmoeten. Als huiskamer van de samenleving kan de horeca dit op een veilige manier faciliteren. De horeca is er klaar voor."
"Horeca als veilige ontmoetingsplaats"
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Met ons weloverwogen plan voor een verantwoorde heropening van de horeca, hoop ik dat het kabinet de stap zet om ondernemers weer perspectief te bieden. Ik nodig de nieuwe bewindspersonen dan ook van harte uit om met ons in gesprek te gaan over zowel de korte als middellange termijnplannen. In aanloop naar vrijdag roep ik het kabinet op om te kijken naar wat er per 15 januari wél kan en het belang van de horeca als veilige ontmoetingsplaats van mensen (op afstand en met regels) serieus te nemen."
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.
Foto: Bianca Hartman-Blokland