Koken met Skyr: heerlijk bij vis

Auteur: redactie
Branded Content Themamaand vis 8 september 2021
Koken met Skyr: heerlijk bij vis

Marineren met zuivel is niet nieuw. Als je kijkt naar de Indiase keuken, is marineren in yoghurt al een eeuwenoud gebruik in curries. Ook in de Turkse en Maghreb keukens is yoghurt een veelgebruikt ingrediënt in de keuken.

Het gebruik van yoghurt geeft een zuurtje aan de marinade. En marinades op basis van zuren geven een mals resultaat. Naast dat het gegeven dat het natuurlijk ook smaak toevoegt.

Zuren zoals citroensap, wijn, azijn, fruitsappen (ananas bijvoorbeeld) breken de proteïne af waardoor de structuur van het vlees malser word. Voeg wat olie toe zodat het intrekken van de smaken beter gaat.

Vis kun je beter korter marineren

In de regel is vis niet een taai stuk ‘vlees’, dus is het beter om korter te marineren. Anders verliest het geheel zijn structuur of wordt het juist taai. Yoghurt heeft ten slotte nog een voordeel, het is het eerste ingrediënt dat bakt zodra je de vis in de pan, bbq of oven doet. De suikers in de yoghurt zullen karamelliseren en daarmee een korstje vormen.

Uitgaande van marineren met zuivel, biedt dit natuurlijk nog meerdere opties binnen verschillende typen zuivel waarmee je kunt marineren. Denk aan karnemelk, of wat dacht je van Skyr? Hierbij kun je denken aan een ceviche gemaakt met Skyr. Of in Skyr gemarineerde zalm met citroen uit de oven.

Naast het gebruik in marinades is Skyr ook een mooie basis voor dressings waar je de mayonaisecomponent vervangt voor Skyr. Hierdoor krijg je een mooie, fris-romige basisdressing waar vele smaken op toe te passen zijn. Door de frisse smaak past een skyr dressing goed bij de wat vettige vissen.

Van ontbijt tot ingrediënt. Skyr.

Arla Pro. Natuurlijke zuivelproducten voor de food professional.

Overig nieuws