Marco Poldervaart (39) eigenaar-chef van restaurant De Gastronoom in Harlingen is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Tijdens de ceremonie reikten Bob Schut, directeur Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), en SVH Meesterkok Marc van Gulick, het diploma en de bijbehorende versierselen uit.
*Trots*
Rode draad in de persoonlijke speech van Van Gulick was het woord 'grutsk', Fries voor trots. "Op Marco, voor Friesland en het koksvakÂ, aldus van Gulick. Poldervaart: "Na Albert Kooy en Marc van Gulick, ben ik nu de derde SVH Meesterkok in Friesland. Maar wel de eerste geboren en getogen Fries, uit Harlingen". Poldervaart is de 130e SVH Meesterkok van Nederland en daarmee in het bezit van de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de horeca.
*Culinaire prijswinnaar*
Schut omschrijft Poldervaart als culinaire prijswinnaar. "Zijn portfolio is indrukwekkend. Veel recensies van restaurantgidsen, artikelen uit regionale en landelijke bladen en zijn resultaten als deelnemer aan kookwedstrijden. In 2007 was hij winnaar van de Gouden Koksmuts en daarnaast behaalde hij bij internationale wedstrijden twee keer goud en zeven keer zilver. Je kunt stellen dat Harlingen door Poldervaart op de culinaire kaart is gezetÂ, aldus Schut. Meest recente hoogtepunt van Poldervaart is zijn deelname aan de internationale finale van de Bocuse dÂOr in Lyon. Hier streden 24 teams uit de hele wereld om de felbegeerde titel en behaalde hij de elfde plaats.
*Eeuwigdurend leerproces*
Poldervaart is autodidact; alle kookprocessen heeft hij zichzelf aangeleerd door bijvoorbeeld het volgen van stages. Poldervaart: "Ik kan nooit genoeg leren en weten over mijn vak. De dynamiek van het koken en het eeuwig durende leerproces zijn zaken die mij nooit vervelenÂ. Poldervaart benadrukt dat het vertrouwen en de steun van zijn gezin, familie, medewerkers en gasten, het hem mogelijk hebben gemaakt zijn ambities waar te maken.
In 1968 startten zijn ouders restaurant De Gastronoom, waarvan Poldervaart in 1996 als eigenaar-chef het roer overnam, daarnaast is hij in 2009 toegetreden als lid van Les Jeunes Restaurateurs dÂEurope. Naast zijn restaurant is hij actief voor de Friese tv-zender GPTV, waar hij zijn eigen kookrubriek heeft en maakt hij regelmatig zijn opwachting bij het programma Koffie Max van omroep MAX.
*SVH Meesterproef*
Op 10 december 2010 werd Poldervaart op meer dan honderd verschillende punten in Restaurant De Gastronoom beoordeeld door de Plaatselijke Commissie Meesterproef SVH Meesterkok. De commissie bestond uit SVH Meesterkok Onno Kokmeijer (Ciel Bleu, Hotel Okura Amsterdam), SVH Meesterkok Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach in Valkenburg) en Carsten Klint (secretaris SVH Meesterproef). Schut: "Een gerecht dat de commissie imponeerde was een rouleaux van zeeduivel gevuld met paddenstoelenfarce, klassieke Hollandaisesaus, salade van Wad-kokkels, couscous augurk en haringkaviaar. Het gerecht, dat Poldervaart overigens ook op de eerste wedstrijddag van de Bocuse dÂOr presenteerde, had alles in zich qua techniek en smaak: spanning, zout, zoet en zuurÂ. Daarnaast merkte de commissie op dat Poldervaart vooral met producten uit de regio werkt en dat hij zijn vis rechtstreeks vanaf een viskotter in de haven van Harlingen betrekt.
*Op de foto (vlnr):* Marc van Gulick, Marco Poldervaart en Bob Schut
Foto: Anne van der Woude Fotografie i.o.v. SVH
~Frank Lindner~
Marco Poldervaart 130e SVH Meesterkok
29 maart 2011