Marco van der Wijngaard, leerling-kok in Restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin, heeft op 15 januari 2015 het Bronzen Koksmes gewonnen. Hij
kreeg de prijs als nationaal kampioen leerling-kok uitgereikt door Albert Kooy, juryvoorzitter en SVH Meesterkok. De wedstrijd vond plaats tijdens de Horecava in Amsterdam RAI.
*In opleiding*
Acht jonge koks uit topbedrijven streden om het kampioenschap. De deelnemers zijn allen nog in opleiding. Tweede werd Jelle Horst, leerling-kok bij Restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre. De derde plaats was voor Yornie van Dijk, Restaurant Ratatouille in Harderwijk.
*Opdracht*
De opdracht was het à la minute bereiden van een amuse en een driegangenmenu voor vier personen op basis van verse seizoensingrediënten, die ter plekke moesten worden geshopt. De creativiteit van de koks stond dus centraal. Het thema van de wedstrijd was Dutch Cuisine, waarbij groenten de hoofdrol spelen. De winnaar won naast het Bronzen Koksmes een Big Green Egg, kalfsvlees van VanDrie Group ter waarde van 750,-, een messenkoffer van Wüsthof en een cheque van 250,-.
*Jury*
De jury, bestaande uit voorzitter Albert Kooy, SVH Meesterkok en Lars van Galen, lid Koksgilde Nationaal Team en Alfred van Dijk, eveneens lid van dit team, beoordeelde de prestatie van de winnaar met het hoogst aantal punten. Hierbij werd niet alleen op smaak gelet. Ook de presentatie, de bereiding en duurzaamheid van ingrediënten en de invulling van het thema Dutch Cuisine waren van groot belang.
Marco van der Wijngaard beste leerling-kok
16 januari 2015