Martin Ruisaard is de winnaar van de finale van Bocuse dÂOr Nederland 2011. Hij ontving zijn prijs uit handen van juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf. De jury vond
dat Ruisaard de beste kandidaat was om Nederland te vertegenwoordigen bij de Europese finale in maart 2012 in Brussel en bij kwalificatie bij de Wereldfinale in 2013 in Lyon.
*Wedstrijd*
Martin Ruisaard is werkzaam bij restaurant De Fuik in Aalst. Tijdens de wedstrijd moesten de kandidaten een vlees- en een visgerecht te koken. Dit keer waren de verplichte producten biologisch varkensvlees (ribstuk, varkensnek en varkenswang) en Nederlandse tongschar, scheermessen en oesters.
*Hoog niveau*
De voorzitter van Bocuse d'Or Nederland, SVH Meesterkok André van Doorn, benadrukte het hoge niveau van de alle deelnemers. "Eigenlijk had elke deelnemer de finale kunnen winnen. Maar uiteindelijk heeft de jury de beste kandidaat kunnen kiezen." Het is de derde keer dat Nederland als land een deelnemer afvaardigt.
*Vlees- en visprijs*
De vleesprijs ging naar Stephan Nijst van restaurant De Knip in Voorschoten. De visprijs ging naar Wesley Tolman van restaurant Sonoy in Emmeloord.
*Opleiding*
Ruisaard volgde vanaf 1996 gerichte opleidingen tot kok aan het ROC Zadkine in Rotterdam. In 2006 behaalde hij het diploma gespecialiseerd kok niveau 4 bij het Friesland College in Leeuwarden. Zijn leerbedrijf was de Gastronoom, het voormalig restaurant van SVH Meesterkok Marco Poldervaart in Harlingen.
*Ervaring*
Sinds 1998 deed Martin ervaring op in verschillende restaurants, zoals Amarone in Rotterdam en Het Veerhuys in Almere. Hij behaalde in deze periode zijn diploma voor Leermeester.
*Wedstrijden*
Vanaf 2005 doet Martin regelmatig mee aan culinaire wedstrijden. Hij veroverde tal van eerste prijzen, zoals bij het Nederlands Kampioenschap en de Gouden Garde in 2005.
~Joke Adema~
Ruisaard winnaar Bocuse d'Or Nederland
11 oktober 2011