Dinsdag 28 juni organiseren The Wine & Food Association en Pitch PR een wijnvakbeurs met de nadruk op de nieuwe oogstjaren en recente ontwikkelingen in de wijnwereld. Het evenement biedt plaats aan wijnmerken en wijnimporteurs die actief zijn op de Nederlandse markt en een groot aantal wijnregio’s en producenten uit verschillende landen. De locatie is de Forum Lounge van de RAI Amsterdam. Wine Challenge Amsterdam biedt een zeer rijk aanbod van wijnen, wijnmakers en programmaonderdelen voor importeurs, wijnwinkels, slijters, wijnbars, sommeliers, pers en andere wijn professionals. Vanaf nu kunnen wijnprofessionals zich inschrijven voor een bezoek aan de Wine Challenge Amsterdam.
Wat kunnen we allemaal verwachten op het grootste wijnevenement van 2022 in Nederland?
Canary Islands Wine Growers and Wineries Association
De ligging in de Atlantische Oceaan ten westen van Noord-Afrika, de vulkanische bodem, het bijzondere microklimaat en de elders vaak nauwelijks bekende druivenrassen: enkele facetten die de wijnen afkomstig van de Canarische eilanden zeer speciaal maken. Ontmoet de 10 aanwezige wijnhuizen en leer over de druivenrassen en wijnen van de verschillende Canarische eilanden tijdens de masterclass van Master of Wine Cees van Casteren.
De volgende wijnhuizen mogen we verwachten vanaf de Canarische eilanden:
- La Higuera Mayor van Gran Canaria
- Hoya Camaretas -Frontón de oro van Gran Canaria
- El Sitio van Islas Canarias Abona
- Lacasmi van Valle de Güimar
- La Haya van Valle de La Orotava
- Linaje del Pago van Tacoronte - Acentejo
- Viñátigo van Islas Canarias
- Ycoden Daute van Isora
- Bodega Elysar van El Hierro
- Los Bermejos van Lanzarote
- Soco Vinícola van Lanzarote
Wines of South Africa
Ook vanuit Zuid-Afrika komen wijnhuizen graag overgevlogen naar Amsterdam. Maak kennis met de wijnen van Ridgeback, Perdeberg Wines, Villion Family Wines, Tempel Wines, Overhex Wines, Stellenbosch Hills, Thor Vintners & Co, Rascallion wines, van Loveren, Lubanzi Wines, Idun, Boland Kelder, Redamancy, Longridge, KWV, Bruce Jack, Kaapzicht Wines, Barnardt Boyes, Hazendal, Aaldering, Josh Stanley
D.O. Jerez
Na lange tijd komt er weer een grote delegatie bodega’s naar Nederland waaronder Osborne, Valdespino, Lustau, Rey del Castillo, Delgado Zuleta, Williams and Humbert, Barbadillo, Gonzalez Byass, Emilio Hidalgo, Maestro Sierra, Juan Piñero,Ximénez - Spínola, César Florido en Gutiérrez Colosía. Herontdek de veelzijdige Sherry Wijnen. De campagne is gefinancierd met steun van de Europese Unie.
Italië – diverse regio’s met diverse producenten
In samenwerking met Thompson International Marketing en Daniele Cernilli (oprichter Gambero Rosso) presenteert een groep Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren. In twee masterclasses lichten zij hun wijnen toe.
Deelnemende producenten:
- Marche - Velenosi
- Lazio - Casale del Giglio
- Alto Adige - Cantina Merano
- Abruzzo - Masciarelli
- Trentino - Tenute Sani Fasanotti
- Emilia - Cantine Romagnoli
- Puglia - Torrevento
- Toscana - Casadei
- Toscana - Vallepicciola
- Toscana - Castellare
Naast deze wijngebieden en producenten zijn er importeurs aanwezig zijn die hun portfolio presenteren en verwachten wij bijdrages van producenten uit andere regio’s.
Voorlopig overzicht programma (onder voorbehoud)
Er staat veel op het programma op deze dag; naast de verschillende masterclasses zijn er verkiezingen en prijsuitreikingen georganiseerd door de Wijn & Food Association.
Masterclasses:
Daarnaast organiseert Pitch PR diverse masterclasses waarvoor men zich vooraf kan inschrijven.
Voorlopig programma:
11.00 uur Sherry wijnen – een herontdekking van de stijlen en de smaken door Sherry educator en topsommelier Job Seuren van restaurant Zoldering* in Amsterdam
12.00 uur Canary wines – Leer over de druivenrassen en wijnen van de verschillende Canarische eilanden en proef mee met Master of Wine Cees van Casteren
14.00 uur Wines of South Africa – CAPEWINE 2022 staat in het teken van duurzaamheid en tijdens deze masterclass pakken ze dit thema graag op met Lars Daniels MV
15.30 uur Ribera del Duero – speciaal voor eigenaren en medewerkers van wijnwinkels heeft Master of Wine Cees van Casteren een mooi proef programma gemaakt
15.00 uur Te Mata Estate New Zealand – Toby Buck van deze oudste commerciële wijngaard van New Zealand vertelt over Hawke’s Bay en laat de hooggewaardeerde wijnen proeven
16.00 uur Sherry Bodegas – De aanwezig bodegas presenteren graag hun speciale wijnen en bijzondere jaartallen
16.30 uur Ribera del Duero 40 jaar - kom kijken en meeproeven tijdens de battle tussen een team van journalisten en een team van sommeliers. Wie weet het meeste over dit Spaanse wijngebied? Doe mee met de interactieve quiz
Voorlopig overzicht programma The Wine & Food Association
The Wine & Food Association presenteert tijdens Wine Challenge Amsterdam een vertrouwde assemblage van proeverijen, masterclasses, presentaties en competities. De meeste daarvan duren 30 minuten, korter en krachtiger dan voorheen, en daarmee niet alleen beter passend bij deze tijd maar ook effectiever.
Finale verkiezing Beste Fromager van het Jaar
Eind vorig jaar bereikten twee getalenteerde fromagers de finale: Deborah van Breugel (De Bokkedoorns) en Rianne Slotboom (De Librije). Op 28 juni komen zij tegen elkaar uit in een spannende finale.
Opvallendste wijnen van het 34e Proefschrift Wijnconcours
In mei proeft de professionele jury van Proefschrift de wijnen die ingezonden zijn voor de voorjaarseditie van het 34e Proefschrift Wijnconcours. De importeurs van de beste rosés, Champagnes en overige mousserende wijnen worden eind mei gehuldigd. Tijdens Wine Challenge Amsterdam worden de winnende wijnen plus een selectie finalisten en andere interessante inzendingen gepresenteerd en geproefd in drie sessies.
Aquavinum 2022: Mossel-, Oester- en Kreeftwijn van het Jaar
Na het succes van vorig jaar organiseert The Wine & Food Association opnieuw Aquavinum: de verkiezing van de mooiste mossel-, oester- en kreeftwijnen. Tijdens drie wijn-spijssessies worden de kanshebbers geproefd en na afloop worden de drie winnende wijnen bekendgemaakt.
Masters of Jerez: Nieuwe Haring / Sherry Test 2022
Het is ieder jaar afwachten of de Hollandse Nieuwe het lekkerst is met een glas Fino of Manzanilla. De echt magere nieuwe haring, met een relatief laag vetpercentage, combineerde vrijwel altijd het beste met een Fino. De allervetste haring gingen doorgaans het beste samen met een Manzanilla.
Dit evenement is gratis te bezoeken voor elke wijnprofessional, -importeur, category manager, sommelier, wijnwinkel, slijter, horecaondernemer en journalist, meld je snel aan.
Blijf op de hoogte
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.