Hulp aan je bedrijf Een slechtlopend restaurant? Dan vraag je Herman den Blijker om hulp, dan kom je meteen op tv. Maar wie denkt dat Den Blijker altijd voor niets komt, heeft het mis.
NRC wilde weten: helpt hulptv? Het medium koos drie willekeurige programma’s: Een Nieuw Begin, Geef Mij Nu Je Angst en Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel (RTL). Ze spraken uitvoerig met ruim twintig deelnemers. Dertien van hen zochten ze op bij hen thuis of in het restaurant dat ooit onder handen was genomen.
NRC brengt een drieluik over hulptelevisie. Ze publiceerden [1] Een Nieuw Begin over hulp aan het lijf, [2] Geef Mij Nu Je Angst over hulp aan het hoofd en [3] Herrie in de keuken over hulp aan het bedrijf.
In 2011 verkochten René en Anita de zaak. Ze hadden hun oog laten vallen op een nieuw horecapand in de Tilburgse wijk de Reeshof. Omwonenden mochten het een crematorium noemen, zij zagen mogelijkheden in de vierkante kolos. Ze investeerden vier ton, en gingen nog één keer op vakantie. In de zomer van 2011 opende Spek & Stroop: een fors pannenkoekenrestaurant met appelgroene accenten en een speelhoek voor kinderen.
Vol goede moed zijn ze die zomer begonnen. „Maar het ging niet”, zegt René. „Doordeweeks kwam er geen hond.” En ze hadden weliswaar een „prachtig terras”, bij mooi weer zaten mensen te picknicken in het aanpalende gras. ‘Herman was mijn laatste strohalm.’ Lees hier hoe het afliep met het restaurant van René.