De horeca kampt nog steeds met de gevolgen van de economische terugval in Nederland. In het tweede kwartaal zag de sector de omzet met gemiddeld 5,3 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De daling is groter dan verwacht, zo maakte Koninklijke Horeca Nederland maandag bekend. Restaurants en hotels zagen de omzet het meest omlaaggaan door tegenvallende zakelijke bestedingen en uitblijvend binnenlands toerisme.
Zeven op de tien horecaondernemers met een omzetdaling in het tweede kwartaal geven aan dat dit komt door de economische omstandigheden. Voor cafés komt het rookverbod daar nog eens bij.
"Eerder dit jaar":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/omzetcijfers-horeca-dreunen-na/ becijferde het Economisch Instituut Midden- en Kleinbedrijf (EIM) op basis van CPB-cijfers dat de omzet van de horeca over heel 2009 met 6,25 procent zal dalen.
Bijna drie op de tien horecaondernemers verwachten in het derde kwartaal een omzetstijging en 36% heeft in het tweede kwartaal maatregelen genomen om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Hierbij worden personeelskosten, nieuwe kaart/assortiment, meer promotie en bezuinigen op inkoop het meest genoemd als maatregel. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2009 geven meer horecaondernemers aan een omzetstijging te hebben gehad en zijn er iets minder horecaondernemers die een omzetdaling hadden.
Voor het derde kwartaal gaan horecaondernemers door met het organiseren van nieuwe activiteiten, meer aanbiedingen en blijft men kosten besparen op inkoop, energie en personeel.
~De RestaurantKrant; Hospitality Management; Lunchroom; De CaféKrant, Frank Lindner~
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/ook-in-tweede-kwartaal-tegenvallende-omzetten-horeca/
Opnieuw tegenvallende omzetten horeca
3 augustus 2009