Parkheuvel-film 'Smaak van de Ziel' in bios

7 april 2011
Parkheuvel-film 'Smaak van de Ziel' in bios

De Smaak van de Ziel, een filmdocumentaire over het sterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam, draait sinds 7 april in een vijftal bioscopen. In de film worden de huidige chef-kok van het restaurant, Erik van Loo, en diens voorganger, Cees Helder, gevolgd in hun bezigheden. In de periode van de opnames is Van Loo op weg van één naar twee sterren, en mist Helder na de overdracht van Parkheuvel de kachel.

*Sterrenstrijd*
Ook is er een derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst, smaak en diepgevoelde emoties. Het is meesterproever en voormalig hoofdinspecteur van de Michelingids Benelux Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van de sterren afhing.

*Tastbaar maken*
Geur en smaak kan een film niet overbrengen, maar de sprekende fotografie, die veel gebruik maakt van close-ups, probeert de beleving toch zo tastbaar mogelijk te maken. Wat begint met de geboorte van een lam of op de oesterbanken, sprankelt uiteindelijk op het bord als een modern schilderijtje.

*Bioscopen*
De film draait momenteel in Den Bosch (Verkadefabriek), Groningen (Forum Images), Nijmegen (Lux), Rotterdam (Filmtheater Lantaren/Venster) en Utrecht (Filmtheater 't Hoogt).

~Frank Lindner~

Overig nieuws