Stichting Horeca Onderwijs (SHO) ontving onlangs een paniektelefoontje van een horeca onderneemster uit Den Haag. Het bedrijf was door een man bezocht die tijdens zijn verblijf op zeer intimiderende wijze een pistool naast zijn bord op tafel legde.
*Het voorval*
Een chique uitziende heer betrad het desbetreffende restaurant rond de middag met een metgezel, die later zijn chauffeur bleek te zijn. Nadat zij kennis hadden genomen van de menukaart en hadden besteld, legde de heer brutaal een pistool op tafel. De bedienende ober merkte het wapen pas bij het serveren van het hoofdgerecht op waarna hij in paniek de eigenaresse van het restaurant informeerde. Inmiddels was het personeel behoorlijk van de kaart en waren er zelfs al enkele werknemers via de achterdeur het pand uitgevlucht. De bewuste gast was echter al vertrokken bij aankomst van de eigenaresse. Hij had gewoon afgerekend, inclusief een dikke fooi, en was met wapen- en- al in een grote Mercedes vertrokken.
*Professionele hulp*
Naar aanleiding van dit voorval wilde de onderneemster van de Directeur van SHO (André Pols) weten of er geen training is hoe er met dit soort situaties moet worden omgegaan. En niet alleen deze situatie, maar ook soortgelijke moeilijke situaties, want deze komen volgens de onderneemster toch vaker voor dan vroeger. Hierop antwoordde André Pols, dat bij een situatie met wapens altijd de politie gebeld moet worden, omdat het tonen en dragen van verboden wapens volgens de wet een misdrijf is. Daarnaast biedt de (verplichte) cursus Sociale Hygiëne praktische handreikingen om op de juiste manier te reageren in geval van agressie, (seksuele) intimidatie, dronkenschap en overmatig gokken.
~Nienke van Haasteren~
Pistool op tafel
8 april 2010