In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Heijnen (Milieu) dat vanaf 2024 wegwerpbekers, -bestek en -maaltijdverpakkingen in principe niet meer zijn toegestaan in de horeca, op kantoor en op festivals. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm. Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.
Onderscheid
Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'consumptie ter plaatse' en 'consumptie on the go, take away en maaltijdbezorging’, zie ook deze infographic. Vanaf 1 juli 2023 komt er al een verbod op het gratis verstrekken van dit soort plastic producten voor onderweg, die bijvoorbeeld bij tankstations en treinstations worden verkocht. De verkoper mag dan zelf bepalen hoeveel de klant hier extra voor moet betalen.
Bezwaren KHN
KHN zegt dat de horeca het belangrijk vindt om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van afval, maar heeft wel gevraagd om meer tijd om deze nieuwe regels in te voeren. Daarnaast heeft de organisatie bij het ministerie aangegeven dat horecaondernemers geen geld hebben om te investeren door gevolgen van corona en de energiecrisis. KHN heeft in december 2021 input geleverd op de regeling.
Het ministerie is deels aan deze bezwaren tegemoet gekomen door de datum van invoering met een half jaar uit te stellen. De branchevereniging zou nog wel graag zien dat horecaondernemers een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen voor de extra kosten die ze moeten maken door deze nieuwe regels.