Relais & Châteaux roept chefs op om bedreigde soorten van menu’s te halen

Auteur: redactie
Relais & Châteaux roept chefs op om bedreigde soorten van menu’s te halen

In het kader van één van haar twaalf duurzaamheidsbeloften, ‘In Harmonie met al het Leven op Aarde’, onderschreven door UNESCO, roept Relais & Châteaux de chefs van haar 580 aangesloten hotels en restaurants op om bedreigde zeevruchtensoorten van hun menu’s te verwijderen. Met haar missie bij te dragen aan de bescherming en ontwikkeling van biodiversiteit, heeft Relais & Châteaux zich ertoe verbonden om bij te dragen aan het herstel en de ontwikkeling van mariene ecosystemen.

“Bij Relais & Châteaux geloven we dat de toekomst van gastvrijheid en gastronomie hand in hand gaat met het beschermen van biodiversiteit. Dit gezamenlijke initiatief om bedreigde mariene soorten van onze menu’s te verwijderen, weerspiegelt onze verantwoordelijkheid als het grootste netwerk van gastronomische restaurants ter wereld om betekenisvolle verandering te inspireren”, aldus Laurent Gardinier, president van Relais & Châteaux.

Relais & Châteaux zet haar acties voort om bedreigde soorten te beschermen door chefs uit te nodigen om minstens één bedreigde soort van hun menu te halen, afhankelijk van de toestand van de visbestanden in de verschillende regio’s waar de vereniging actief is: Noord-Amerika, Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oceanië. De deelnemende leden verbinden zich ertoe dit te doen totdat het bestand van de verwijderde soort zich heeft hersteld tot een gezond niveau. De achttien geselecteerde soorten zijn gekozen in samenwerking met Ethic Ocean, op basis van hun lokale populariteit en het feit dat hun wilde populaties in de betreffende regio bedreigd zijn. In Noord-Amerika en Oceanië gaat het onder meer om de Blauwe zwemkrab uit de Indo-Pacifische regio (Portunus pelagicus) en de Oranje ruwvis (Hoplostethus atlanticus).

Mauro Colagreco, vicevoorzitter chefs van Relais & Châteaux: “Als chefs dragen we een immense verantwoordelijkheid. Elk menu vormt eetgewoonten, beïnvloedt markten en bepaalt mee de toekomst van onze oceanen. Wat we weigeren te serveren is even belangrijk als wat we benadrukken: het stuurt leveranciers, beïnvloedt vraag en inspireert zo verandering. Laten we naar de oceaan luisteren, voordat die stilvalt.”

De Relais & Châteaux restaurants in Nederland dragen ook op hun manier bij aan dit initiatief, waaronder Château St. Gerlach in Valkenburg. Ter ere van De Nationale Oceanenmaand serveert Restaurant Les Salons de hele maand juni duurzaam gevangen zeebaars uit FAO 27, het gebied in de noordoostelijke Atlantische Oceaan waar op verantwoorde wijze wordt gevist. Naast dit speciale menu biedt Les Salons het hele jaar door een vegetarisch menu aan, net als Restaurant Château Neercanne en L’Auberge, beide gevestigd op Château Neercanne in Maastricht.

Chef de cuisine Robert Levels licht toe: “Op Château Neercanne hebben we het geluk dat we toegang hebben tot prachtige lokale ingrediënten, waarvan we er veel zelf verbouwen in onze eigen tuin. Het is fantastisch om deze aan te vullen met verantwoord gevangen vis die aansluit bij de principes van Relais & Châteaux. En door dit samen met andere leden te doen, kunnen we écht impact maken.”

Ter ere van World Oceanday presenteert het bekroonde restaurant FYN in Zuid-Afrika op 14 juni een exclusieve Relais & Châteaux-avond, waarbij chef Peter Tempelhoff samenwerkt met chef Shinichiro Takagi van het met twee Michelinsterren bekroonde Zeniya in Kanazawa, Japan, en chef Jef Schuur van het gerenommeerde Bij Jef (één Michelinster) in Den Hoorn, Nederland. Alle drie zijn ze lid van de World Culinary Council van Relais & Châteaux. Ondersteund door FYN’s culinaire directeur chef Ashley Moss, creëren zij een eenmalige, gezamenlijke culinaire ervaring: een negen-gangen diner met gerechten geïnspireerd op drie continenten - Azië, Europa en Afrika. De avond staat in het teken van het behoud van onze oceanen en het promoten van duurzame vis. Sommelier en service director Jennifer Hugé zorgt voor bijpassende kustwijnen uit Zuid-Afrika, oceaan-geïnspireerde cocktails en andere verfijnde dranken.

Sinds 2009 zet Relais & Châteaux zich in voor de bescherming van mariene biodiversiteit, toen de vereniging het Ethic Ocean-handvest ondertekende. Destijds kwamen de chefs van Relais & Châteaux overeen om blauwvintonijn (Thunnus thynnus) uit de Noordoost-Atlantische Oceaan en Middellandse Zee van hun menu’s te verwijderen. Dankzij deze gezamenlijke actie droeg de vereniging bij aan een bredere inspanning om deze tonijnpopulatie van instorting te redden. De soort werd in de jaren ’90 en 2000 ernstig overbevist, vaak illegaal. Dankzij beheersmaatregelen vanaf 2007 is de toestand van het oostelijke bestand sinds 2010 verbeterd en wordt deze nu als niet-overbevist beschouwd (ICCAT 2022 en Ifremer 2024). In dezelfde geest lanceerde de vereniging in 2023 een ‘SOS voor Biodiversiteit’ en vroeg haar leden om geen paling meer te serveren. In totaal verklaarde 84 procent van de leden geen paling te serveren, waarbij 34 procent dat deed als reactie op de oproep van de vereniging.

“Door de duurzaamheid van de soorten die ze serveren te controleren – door informatie na te gaan zoals de wetenschappelijke naam, herkomst, visserij- en kweekmethoden – hopen we dat de chefs van Relais & Châteaux niet alleen consumenten, maar ook hun leveranciers en producenten kunnen beïnvloeden – zowel vissers als aquacultuurkwekers – zodat iedereen in de toeleveringsketen zich bewust wordt van de rol die zij kunnen spelen in het duurzaam beheer van mariene hulpbronnen. We hebben allemaal een rol te spelen,” aldus Gilles Boeuf, voorzitter van Ethic Ocean.

Overig nieuws