Onmisbaar op de menukaart en zó klaargemaakt: een lekker broodje. Wat van ver komt, is vaak erg lekker. En dit geldt zeker voor deze uit het noorden afkomstige sandwich. Verrassend fris van smaak en een absolute aanrader voor visliefhebbers. Door de luchtige samenstelling is de Scandinavische sandwich uitstekend te maken met diverse soorten broodjes.
Ingrediënten (2 personen)
4 lente-uitjes
6 sneetjes casinobrood
8 takjes dille
2 eetlepels zure room
peper
4 plakjes gerookte zalm
40 gram gewassen veldsla
eventueel 1 theelepel geraspte mierikswortel
Bereidingswijze:
Haal van iedere lente-ui voorzichtig het buitenste blad er heel af en bewaar deze voor de garnering. Snijd de rest in dunne ringetjes. Snijd de korstjes van het brood. Houd wat mooie topjes dille achter voor de garnering en hak de rest fijn. Meng in een kommetje de zure room met de dille (en eventueel de mierikswortel) en breng het geheel op smaak met peper.
Bestrijk 2 sneetjes brood met de helft van de room. Beleg ze ieder met een plakje zalm, bestrooi de zalm vervolgens met de helft van de lente-ui en dek af met een sneetje brood. Herhaal dit met de rest van de zure room, zalm, lente-ui en brood. Snijd iedere clubsandwich een keer diagonaal door. Snijd uit de achtergehouden lente-ui-blaadjes vier mooie lintjes en knoop deze om de sandwiches. Steek de topjes dille ertussen en serveer de sandwiches op twee bordjes op een bedje van veldsla.
Variaties:
Niet iedereen houdt van simpel casinobrood. Gebruik daarom eens Turks brood, een pistolet of wat plakken Foccacia. Ook ciabattabrood leent zich hier goed voor.
De veldsla kan ook goed vervangen worden door ijsbergsla voor een steviger bite.