SHO is tegen de krokettentaks

8 april 2010
SHO is tegen de krokettentaks

Een kopvoddentaks, benzinetaks en binnenkort misschien ook de krokettentaks. Dit is een extra verhoogde belasting op ongezonde producten en wordt ook wel vettaks genoemd. Stichting Horeca Onderwijs (SHO) pleit tegen de zogeheten krokettentaks; ze ziet meer in subtiele vermelding van het aantal calorieën op menukaarten. Dit zegt SHO naar aanleiding van de suggestie van Hans Bayens, directeur van de Nederlandse Public Health Federatie, om een krokettentaks in te voeren.

*Zelf beslissen*
SHO-directeur André Pols pleit voor een veel praktischer aanpak, die in zijn ogen veel meer effect sorteert. "Een hogere belasting beweegt de Nederlander zeker niet tot gezonder eten, minder autorijden of selectiever televisiekijken. Laat de gast zelf beslissen, maar geef hem wel de juiste, volledige informatie en geen reclamepraatjes."

*Vermelden*
Een goed en zinnig idee volgens SHO zou zijn om standaard op menukaarten de calorische waarde en eventueel de samenstelling van de gerechten te vermelden. Met name in de Verenigde Staten, een fel voorstander van het plan, wordt dit al veel gedaan.


~Nienke Duimelaar~

Overig nieuws