Maandag 15 april kwamen opkomende culinaire sterren in Vianen bijeen tijdens de tiende editie van Talent van de Toekomst 2024. Tijdens deze jaarlijkse vakwedstrijd streden zeventig mbo-studenten, onderverdeeld in witte en zwarte brigades, op het gebied van gastronomie én gastvrijheid. De RestaurantKrant interviewde twee studenten over hun keuze voor de horeca.
Talent van de Toekomst wordt georganiseerd door Koppert Cress, Miele, Gault & Millau, SVH en een groep van ongeveer twintig leveranciers. Het voornaamste doel van de wedstrijd is om jonge talenten in de horeca te inspireren, wat de kwaliteit en continuïteit binnen de gastronomie ten goede moet komen.
De witte brigade-teams bestonden elk uit drie studenten per horecaschool, terwijl de zwarte brigades-teams elk uit twee studenten bestonden. In en om de keukens van het Miele Experience Center in Vianen was de passie, energie en het enthousiasme van de 70 deelnemers voelbaar. De RestaurantKrant sprak op locatie met Marly Sauer (22) en Stan Künne (20), studenten Gastronoom/Sommelier aan de Cas Spijkers Academie Twente. Sauer is duidelijk over haar keuze voor het horecavak: “Ik vind het leuk om gasten in de watten te leggen. Het is mijn passie om mijn kennis te verfijnen en vervolgens over te brengen aan gasten. Dat vind ik gastvrije professionaliteit. Het meest opwindende aspect van deze wedstrijd is dat niets te gek is!”
Toekomstplannen
Künne heeft zijn toekomst al uitgestippeld. “Ik wil sommelier in een sterrenzaak worden. Mijn doel is om bij een vegetarisch of vegan restaurant aan de slag te gaan. Het wordt voor veel Nederlanders te duur om elke dag vlees te eten, daarom zie ik voor restaurants die geen vlees serveren een zonnige toekomst. Als ik de horeca achter mij laat, wil ik mijn eigen wijnhuis beginnen.” Niets houdt hem tegen. “Toen ik mijn vrienden en familie vertelde dat ik zou beginnen met een horecaopleiding, kreeg ik vaak de reactie dat ik dan elk weekend moet werken. Ik weet dat collega’s ook vrienden worden, waarmee ik in mijn vrije tijd doordeweeks kan optrekken. En wat heb ik aan mijn weekenden als ik mijn passie niet kan uitoefenen?”
Gastronoom/SommelierStudenten van de Cas Spijkers Academie Twente (ROC van Twente) die de opleiding Gastronoom/Sommelier volgen, worden opgeleid in het informeren van gasten over menu's en wijnen. Ze leren gasten helpen bij het kiezen van passende spijs- en wijncombinaties. Ze verwerven kennis over de dranken die ze serveren, de presentatie van de gerechten en uitvoering van bereidingen aan tafel. Afgestudeerden van deze opleiding zijn opgeleid om zelfstandig te werken en eindverantwoordelijk te zijn voor hun taken en resultaten. Daarnaast kunnen zij nieuwe medewerkers begeleiden. |
Blijf op de hoogte!
Wil jij op de hoogte gehouden worden van het laatste restaurantnieuws en twee keer per week de digitale nieuwsbrief van De RestaurantKrant ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.