Het zijn geen officiële cijfers, maar volgens SVH-directeur Ricardo Eshuis ligt het tekort aan koks in Nederland zo rond de 11.000. “En voor elke kok aan de achterkant heb je ook nog eens minimaal twee mensen aan de voorkant nodig. Het was al een groot probleem, maar het wordt alleen maar groter.” Om het probleem op te lossen bundelde SVH de krachten met Ron Blaauw en het re-integratiebureau In2Work. Dertien cursisten begonnen afgelopen maandag aan de Ron Blaauw College in Ron Gastrobar. Over een jaar hopen de cursisten het branche-diploma basis kok in bezit te hebben.
Blaauw geeft aan dat hij het college is gestart, onder andere omdat het steeds moeilijker om mensen te vinden die aan de juiste eisen voldoen. “Dat is voor mij een van de redenen om de opleiding te starten. Het is voor ons een nieuwe manier om onze eigen keukenbrigades duurzaam te versterken. Het is een hele gave manier om de kennis die wij in onze bedrijven hebben, over te brengen op leergierige starters in de keuken. Daarbij gaat het ook om mensen van een wat hogere leeftijd die graag deze stap willen zetten.”
Sociaal gezicht
Het Ron Blaauw College heeft tegelijkertijd een sociale kant: in samenwerking met In2Work en het UWV kunnen mensen die moeite hebben om aan de slag te komen nu een herstart maken op de Amsterdamse arbeidsmarkt. Directeur van In2Work Marco Wins, ook de motor achter andere gerenommeerde opleidingen, is verguld met de samenwerking met Ron Blaauw én SVH: “De cursisten krijgen de tijd om te leren en maken kennis met de meest mooie producten en mogen werken met de beste vakmensen. Het coachingstraject en de voortgang wordt geborgd door In2Work, het inhoudelijke deel door de mensen van de werkvloer, ondersteund door de leermiddelen van SVH. In een strak en intensief programma worden de cursisten voorbereid op het examen van SVH Basiskok. Met dat diploma kunnen ze aan de slag bij de verschillende bedrijven van Ron Blaauw maar ze kunnen uiteraard ook elders aan de slag gaan.”
Voorbeeld
SVH-directeur Ricardo Eshuis is van mening dat dit een voorbeeld is van initiatieven vanuit het bedrijfsleven een nieuwe periode inluiden. “Iedereen kent de vooroordelen van het werken in de horeca. Het Ron Blaauw College laat zien dat er echt een omslag gaande is in de branche op het gebied van arbeidsvoorwaarden en werkgeverschap. We zagen dat vanuit SVH ook al bij de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca waar goed werkgeverschap en een goed opleidingsklimaat aanwezig was bij de hele top 10. De start van het Ron Blaauw College is de wens vanuit het bedrijfsleven om zo een andere route te hebben naast die van het reguliere onderwijs. Zo wordt de instroom vergroot en wordt er bijdrage geleverd aan het aantrekkelijker maken van het werken in de branche. Leren en werken op dit niveau is ontzettend gaaf. Vanuit SVH zijn we er trots op dat een Meesterkok op deze manier zijn kennis wil delen.”
Ook voor anderen
Het Ron Blaauw College is primair gericht op het opleiden van nieuwe medewerkers voor de brigades van de verschillende zaken van Ron Blaauw. Maar de opleiding staat ook open voor potentiële werknemers uit andere bedrijven die via In2Work de opleiding willen invullen. Er zijn in deze eerste lichting van het Ron Blaauw College een deelnemers vanuit regio Den Haag die middels deze opleiding de horeca in wil stromen.
Om alles omtrent arbeidsvoorwaarden, bedrijfsregels en andere personeelszaken zo makkelijk mogelijk te maken voor de deelnemers, is Laura Snel als HRM vanuit Ron Blaauw direct betrokken bij dit project.
De lessen worden primair verzorgd door SVH Meesterkok Ron Blaauw, chef kok Bas Brouns en coaches Laura Lizier en Marco Wins. Maar er zijn ook gastdocenten vanuit leveranciers en er worden excursies gedaan naar andere bedrijven.
Elke lesdag een winnaar
De lesdagen zijn zo ingericht dat de cursisten direct toepassen wat ze leren. Het zijn niet alleen de gerechten die beoordeeld worden, maar ook de manier van zelfstandig werken, netheid en de bereidwilligheid om door te zetten. Zo krijgt elke lesdag een winnaar die een beloning krijgt.
Op deze manier leren de cursisten om te werken als team: naast vakkennis en technieken leren zij hoe ze zich mentaal, fysiek en tactisch moeten opstellen in de keuken. Daar draagt het competitieve element aan bij: elke lesdag een winnaar. Op alle onderdelen wordt getraind. Gedragstrainingen en sporten zijn dan ook een vast onderdeel in het weekrooster. Het plezier in het leren en werken staat voorop. Het doel van het Ron Blaauw College is om jaarlijks twee groepen op te leiden. In september dit jaar zal de tweede groep starten.