In Delft betaalt een horecaondernemer op jaarbasis 67,28 euro per vierkante meter terras. Dat is 7,20 euro per m² per maand. In Amsterdam is een
ondernemer nog meer kwijt: per jaar 90,76 euro per vierkante meter. In Zoetermeer betaal je daarentegen 37 euro per vierkante meter terras per jaar.
*Hard werken*
Het is hard werken voor de horecaondernemers om deze gemaakte kosten terug te verdienen. In Delft en Amsterdam moeten de ondernemers flink in de buidel tasten voor deze vergunningen, maar het terras sluiten is er niet bij. Zonder terras kun je je zaak namelijk wel sluiten. De gemeente heeft uiteraard het recht om een vergoeding te vragen voor het gebruik van gemeentelijke grond (de horeca-exploitant verdient er immers ook aan) maar de tarieven zijn vaak onevenredig hoog en bedoeld om gaten in de begroting mee op te vullen.
*Naar boven afronden*
In Delft wordt bijvoorbeeld ook de grootte van een terras naar boven afgerond. Een terras van 16,1 vierkante meter wordt aangeslagen voor 17 vierkante meter.
~Thijs Jacobs~
Terrasvergunningen als melkkoe voor gemeenten
24 maart 2016