Tourstart zorgt voor omzetverlies Den Blijker

29 juni 2010
Tourstart zorgt voor omzetverlies Den Blijker

Sommige restaurants op Rotterdam-Zuid verwachten door de komst van de Tour de France komend weekeinde omzetverlies te lijden. Herman den Blijker verwacht een omzetverlies van 60.000 euro voor zijn restaurant Las Palmas. Ook hotel New York verwacht een dip in de omzet. Door de tour zijn de schiereilanden in het centrum van Rotterdam ruim twee dagen afgesloten. Hierdoor kunnen volgens Den Blijker een heleboel van zijn klanten niet met de auto naar zijn restaurant komen.

*Verhaal halen*
Ook leveranciers kunnen volgens de tv-kok zijn restaurant vrijwel niet beleveren. "Als ik de gemeente bel om verhaal te halen, geven ze niet thuis." Den Blijkers klanten kunnen volgens de chef-kok ook niet met een bootje naar zijn zaak komen.

*Wereldevenement*
Een woordvoerster van Hotel New York reageert luchtiger. "De tour is een geweldig wereldevenement en goed voor de stad. Maar niet allemaal hosanna." Ze schat de schade voor het restaurant ongeveer even groot als voor Den Blijker, maar kan dat deels goedmaken met een volgeboekt hotel en hogere kamerprijzen.

*Doorlaatvensters*
Organisatiedirecteur Wim Hoogedoorn zegt dat dat men op bepaalde tijden wel naar de schiereilanden kan. Dan worden auto's bij zogeheten doorlaatvensters doorgelaten. Hoogendoorn erkent dat ondanks de feestelijkheden, vooral bewoners en ondernemers op Noordereiland, de Wilhelminapier en Katendrecht er last van hebben. "Daarom hebben wij de mensen uitgebreid geïnformeerd en eventueel bij problemen geholpen met oplossingen", licht Hoogendoorn toe. Gasten kunnen gewoon naar de restaurants met de metro.

*Beetje last*
Het stoomschip De Rotterdam heeft maar "een beetje last van de tour", vertelt een woordvoerster. "We kunnen de gasten niet vanaf de kade ontvangen. Daarom doen we dat vanaf het water in samenwerking met Spido." Over de hotelbezetting is ze zeer tevreden, al zijn er wel minder rondleidingen geboekt omdat het schip moeilijk is te bereiken.

*Bij wijze van spreke failliet*
Eigenaar Jim de Jong van restaurant De Jonge De Jong vreest het ergste. Hij zegt de komende dagen te zijn volgeboekt, maar heeft geen idee hoe zijn klanten zijn zaak aan de Delistraat moeten bereiken. "Ik hoop maar dat de mensen bij die hekken flexibel zijn. Als wij vier dagen geen mensen hebben, zijn we bij wijze van spreken failliet."


~Frank Lindner~

Overig nieuws