Veel horeca gaat 'gewoon' open zaterdag

Auteur: Nikki Kraaijenzank
Wet- en regelgeving Corona 13 januari 2022
Veel horeca gaat 'gewoon' open zaterdag

Vrijdagavond volgt een nieuwe coronapersconferentie met minister-president Mark Rutte en de nieuwe zorgminister op het hoofdpijndossier corona, Ernst Kuijpers. Vandaag werd duidelijk dat er versoepelingen komen; voor de winkeliers, de sportscholen en kappers, maar niet voor de horeca. Die blijft dicht. De maat is vol en daarom openen veel restaurants aanstaande vrijdag en zaterdag toch hun deuren. De RestaurantKrant peilt de stemming bij de horecaondernemers in het land.

"Bewijzen dat de horeca het ook kan"

Fady Merhame is eigenaar van restaurant Sultani in Zutphen. Zijn restaurant is al bijna helemaal volgeboekt voor aanstaande zaterdag. De gemeente Zutphen heeft besloten om de protestactie van winkeliers, kappers, sportscholen en horeca – wij gaan zaterdag open – toe te staan. “We willen bewijzen dat de horeca het ook kan, laten zien dat we het netjes kunnen houden, dat we volgens de richtlijnen werken en samen weer aan de gang kunnen”, aldus de restauranthouder.

Niet bang voor handhaving

Hoewel ondernemers uit verschillende gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland 'toestemming' hebben gekregen van de burgemeester om zaterdag open te gaan in het kader van een protestactie, gaat Restaurant De Vrienden in Ommen op eigen houtje, zonder toestemming, 'gewoon open'. Het is geen protest; vanaf zaterdag kun je er weer iedere dag terecht. Horcaondernemers riskeren een fikse boete als ze zonder toestemming open gaan, maar de eigenaar van De Vrienden, Ruben Strating, is niet bang voor handhaving en de mogelijke consequenties: “Het stadium van bang ben ik allang voorbij. Ik zie het wel. De dood of de gladiolen.”

Wel over de grens, maar niet in Nederland

Strating heeft onbegrip voor de situatie in Nederland: “Als je over de grens uiteten kunt, kan het in Nederland ook. Heel het land kan zich vlak over de grens, of in Oostenrijk, helemaal uitleven en terugkomen met corona, terwijl wij dicht moeten vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Bovendien is het allang bewezen, of eigenlijk niet bewezen dat de besmettingen uit de horeca komen. En toch moeten ze de horeca weer pakken. Ik vind dat wij de afgelopen twee jaar belabberd zijn behandeld. De rek is eruit.”

Kritiek op KHN

De restauranteigenaar uit Ommen had stiekem verwacht dat de horeca stapje-voor-stapje weer open zou mogen, van 12.00 tot 17.00 uur bijvoorbeeld, maar verbaasd is hij niet over de huidige versoepelingen die niet voor de horeca gelden. Strating verwijt de brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), dat ze niet goed een vuist durven (of willen) maken naar het kabinet. “Als je dat vergelijkt met de brancheorganisatie voor de retail, dan is het een hele andere vorm.” Winkeliers mogen op afspraak weer mensen toelaten in hun zaak. Veel ondernemers in de horeca vragen zich af in hoeverre dat verschilt van een reservering voor een tafel en delen hun onvrede op social media. 

Tegen collega-ondernemers in de horeca zegt Strating: “Wanneer ga je nou opstaan en zeggen: ‘tot hier en niet verder.’ Wanneer is het nou echt een keer genoeg?”

Door heel het land

De oproep van Strating wordt breed gehoord. Steeds meer horecaondernemers, maar ook winkeliers en kappers, openen zaterdag hun deuren uit protest tegen de lockdown of uit solidariteit met de zwaar getroffen sector. Omroep Brabant meldt dat de horeca in Den Bosch en Rosmalen zaterdag open wil. De Bossche afdeling van Koninklijke Horeca vraagt cafés en restaurants in een brief om mee te doen met de protestactie. "Op dit moment is het moeilijk om eenduidige argumenten te vinden in het huidige beleid", is te lezen in de mail van Koninklijke Horeca Den Bosch die is verstuurd naar cafés en restaurants, schrijft de Brabantse krant. 

Het lijkt wel een revolutie. Restaurant La Grotta uit Bergen op Zoom liet eerder deze week al weten open te zullen gaan. Ze zitten helemaal volgeboekt. Op de Grote markt in Goes wordt een groot terras opgebouwd door Gert-Jan van Meggelen, de eigenaar van wijnbar Vini. Ook Peter Schaap van De Beren in Goes gooit gewoon de deur open. "Een boete neem ik op de koop toe", zo vertelt hij aan de Zeeuwse krant PZC. En in Valkenburg gaat de horeca op vrijdag zelfs al open. 

Update 14 januari 2021: 


Utrechtse (horeca)ondernemers schreven een open brief aan de burgemeester van de stad, Sharon Dijksma, waarin de branche aangeeft dat het water hen tot de lippen staat. "Onze bedrijven moeten open, anders hebben we straks geen bedrijven en geen medewerkers meer. Onze bedrijven kunnen open, op een verantwoorde manier, zoals we de afgelopen twee jaar al hebben aangetoond, door heel voorzichtig te zijn met onze medewerkers en gasten."

Gemeentes gedogen

Hoewel veel gemeentes hebben aangegeven de opening van cafés en restaurants in het kader van protest te zullen gedogen, werd donderdagavond door de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad vastgesteld dat de geldende coronaregels altijd het uitgangspunt moeten blijven. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet aan de NOS weten: "Verantwoordelijkheid vragen we in eerste plaats van mensen zelf. De overheid handhaaft als dat niet lukt. Eerst informeren, dan waarschuwen en in het uiterste geval sluiten. We gaan echt niet ineens als een dolle met het bonnenboekje rondlopen."

De burgemeester van Valkenburg, Daan Prevoo, ziet het openen van de horeca vandaag tussen 10.00 en 16.00 uur vandaag als demonstratie en gaat daarom niet ingrijpen. Ook worden er geen waarschuwingen en boetes uitgedeeld, mits ondernemers en hun klanten 1,5 meter afstand houden en een mondkapje dragen.

In Amsterdam wordt de opening van de horeca- en cultuursector niet gedoogd, laat de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten."We begrijpen heel goed dat dit een erg moeilijke tijd is voor veel sectoren, zoals de horeca en de cultuursector. Net als iedereen hopen we dat zij weer snel en veilig open kunnen. De veiligheid van ieders gezondheid is hierbij van groot belang", aldus Halsema. "We verwachten tot die tijd dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden", zo meldt het ANP. 

Blijf je graag op de hoogte?

Twee keer per week het actuele en relevante restaurantnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws